Az MTV is tízmilliókat fizet Gátéknak az EU-rajzfilmért

2003.06.26. 16:05
A BM és a Külügyminisztérium 174 millió forintja mellett várhatóan az MTV is beszáll a 35 részes EU-rajzfilm finanszírozásába. A két tárca közbeszerzi pályázatán elnyert állami pénz mellett így további tízmilliókhoz juthat a Gát György által létrehozott konzorcium. Egyes hírek szerint azonban a csatlakozást népszerűsítő filmek bemutatását több, a Külügyminisztérium által kifogásolt tartalmi hiba is hátráltatja.
Az MTV kuratóriuma előző ülésén foglalkozott az EU-rajzfilmek vetítésének feltételeivel. Az Index információi szerint a - több rajzfilmes cég által vitatott - közbeszerzésen győztes konzorcium - Giromedia Kft., Animation.hu, Super Fly Films - újabb pénzekhez juthat, ha a köztévé is beszáll a sorozat finanszírozásába.

Plusz tízmilliók

A Belügy- és a Külügyminisztérium közösen kiírt pályázatán - Gát György ismertetése szerint - 174 millió forintot biztosított az európai csatlakozás következményeiről, lehetőségeiről készített sorozatra, most azonban a Familia Kft. egykori producere további bevételekre számíthat, ha létrejön az MTV-vel tervezett szerződés, a sorozat harmadának jogaiért tízmilliókat fizethet a köztévé.

Tartalmi javítások

A filmeket készítő kecskeméti stúdióban részben megerősítették azokat a híreket, amelyek szerint a sorozat bemutatását hátráltatja az is, hogy a szakértők az elkészült filmek jelentős részében szakmai hibákat találtak, ezért ezeket a részek javításra szorultak. Az utómunkálatok azonban tovább növelik az előállítási költségeket. A Külügyminisztérium többszöri megkeresésünkre sem reagált az ügyre.

Jó üzlet az MTV-nek

Gát György az Index kérdésére azt állította, hogy nem a konzorcium anyagi gondjai kényszerítették ki az MTV bevonását. A producer szerint a köztévé nyilván jó üzletet lát a sorozatban, ezért szeretne részt venni benne. Gát egyébként cáfolta a tartalmi hibákról szóló híreket is. Mint mondta, nem tud a szakértői megtekintésről.

Negyven nap

A konzorciummal május 7-én aláírt közbeszerzési szerződés kiírása annak idején azt a kikötést is tartalmazta, hogy a megállapodás létrejötte után rövid időn belül be kell mutatni a filmeket: "Az első sugárzás a szerződés megkötésétől számított 40 napon belül országos televízióban naponta minimum 2 alkalommal, főműsoridőben" történik.

A közbeszerzést bonyolító BM Beszerzési és Kereskedelmi Rt. vezérigazgatója, Tar József kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy a konzorcium nem sértette meg a kiírás feltételeit, mert ez a kitétel nem a tényleges műsorra tűzés időpontjára, hanem a sorozat részeinek sugárzásra kész előállítására vonatkozik. Gát azt mondta, "tőle akár hamarabb is kezdődhetne, de valószínűleg három hét múlva kerül képernyőre" a Szerencsi család történeteként megfogalmazott EU-s oktatósorozat.