Kókának sem tetszik Horn kitüntetése

2007.06.25. 08:43
A liberális pártelnök szerint a miniszterelnök alkotmányos joga bárkit kitüntetésre javasolni, ugyanakkor az SZDSZ nem véleményezhette hivatalosan a javaslatot, mert a kitüntetési bizottság előtt az nem járt. Kóka szerint nem helyes aktív kormánypárti politikusok kitüntetése.

Kóka János, az SZDSZ elnöke az Indexnek nyilatkozva Horn Gyula kitüntetésének kezdeményezéséről azt mondta, nem tartja tisztének, hogy a miniszterelnök kitüntetési javaslatait véleményezze, hiszen a kormányfőnek alkotmányban biztosított joga a kezdeményezés.

Nem helyénvaló

A pártelnök ugyanakkor megjegyezte, az SZDSZ-nek nem is volt alkalma hivatalosan véleményt alkotnia az elképzelésről, mert a kitüntetési bizottság előtt nem járt a javaslat. A pártelnök leszögezte azt is: "Nem tartom helyénvalónak, hogy aktív kormánypárti politikusok kapjanak kitüntetést".

Mint mondta, az SZDSZ-nek is van olyan politikusa, aki megérdemelné érdemeiért az állami elismerést, ilyen szerinte például Kuncze Gábor pártelnök is, miután azonban Kuncze is aktív kormánypárti politikus, az SZDSZ-ben fel sem merült, hogy kezdeményezze a volt pártelnök kitüntetését.

Amint arról az Index is beszámolt, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben azt javasolta Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy tüntesse ki Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából, a külügyminiszterként és a miniszterelnökként az ország érdekében végzett tevékenységéért.

Sólyom László reakciójában jelezte, a döntéssel megvárja az Alkotmánybíróság állásfoglalását arról, hogy a köztársasági elnök visszautasíthat-e kitüntetési kezdeményezéseket. Azt is jelezte, aggályosnak tartja Horn Gyula kitüntetését, mert 1956-os tevékenysége ellentétes a magyar köztársaság alkotmányának értékrendjével. Az államfő sajtófőnöke felhívta a figyelmet arra, hogy 2006 októberében a Die Welt című német lapnak Horn azt nyiltakozta: 1956-ban a pufajkás osztagban a törvényes rendet védte.

Különösen fájó

Sólyom László tavaly decemberben, a salgótarjáni sortűz 50. évfordulóján tartott megemlékezésen azt mondta, "Salgótarjánban a helyi és a Budapestről hozott karhatalmisták, valamint a szovjet katonák lőtték a fegyvertelen tömeget. Különösen fájó, hogy a forradalom ötvenedik évfordulóján a külföldön legismertebb magyar politikusok egyike azt tudatta a világgal, hogy a pufajkások csak a törvényes rendet védték – hiszen a bűnözőket kiengedték a börtönökből." "Nem lehet erről a nyilatkozatról hallgatni, nehogy beleegyezésnek tűnjön" - mondta akkor Sólyom, majd hozzátette, hogy ilyen alapon azt is lehetne mondani, hogy a törvényes rendet védték azok a bírák is, akik az embereket szinte üzemszerűen ítélték halálra.

Öt évvel ezelőtt, 2002-ben Medgyessy Péter akkori miniszterelnök fordult levélben Mádl Ferenc akkori köztársasági elnökhöz annak érdekében, hogy Horn Gyula 70. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetést kapjon. Mádl Ferenc akkor levélben visszautasította a kérést, és a volt szocialista kormányfő kitüntetése ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Horn Gyula 1989-90-ben volt Magyarország külügyminisztere, 1994-98-ban pedig miniszterelnök. A német egység létrejöttéhez történt hozzájárulását számos külföldi kitüntetéssel ismerték el. A szocialista politikus, jelenleg parlamenti képviselő július 5-én lesz 75 éves.