Orbán szerint a Happy End a legjobb

2001.12.28. 18:49
Riogatásnak tartja a magyar-román egyetértési megállapodás kapcsán elhangzott nyilatkozatokat Orbán Viktor miniszterelnök, mert megítélése szerint a magyar törvények nem teszik lehetővé román vendégmunkások tömeges hazai foglalkoztatását. A kormányfő pénteki tájékoztatóján az Index kérdésére a lehető legszerencsésebbnek nevezte, hogy a Happy End Kft. intézi a kabinet kommunikációs ügyeit és közreműködik majd a Fidesz kampányában, mert ők a szakmában a legjobbak.
Megalapozatlannak tartja a magyar-román egyetértési megállapodással kapcsolatos bírálatokat Orbán Viktor miniszterelnök, aki a kormányülést követő tájékoztatón fejtette ki álláspontját. Szerinte a magyar törvények nem teszik lehetővé a megállapodás után sem, hogy a romániai munkavállalók foglalkoztatási problémákat okozzanak az országnak. A kormányfő szerint a kedvezménytörvény csupán arról rendelkezik, hogy a magyar igazolvánnyal rendelkezők esetében nem kell megvizsgálni a munkaerőpiaqci helyzetet, e nélkül is foglalkoztatható lesz az illető.

A szombati megállapodás ugyanezt a lehetőséget megadja a román munkavállalóknak is, emellett azonban számos más feltételnek is meg kell felelni. Munkát vállalni ugyanis csak abban az esetben lehet, ha a külföldi kapott munkavállalói vízumot, szerzett magának munkavállalási engedélyt, TB és adószámot.

Továbbá a majdani foglalkoztatótól is be kell szerezni egy nyilatkozatot, hogy fogadja a dolgozót. Orbán szerint éppen ezért siker, nem pedig kudarc a megegyezés. A kormányfő szerencsétlennek nevezte, hogy az ünnepek idején valótlanságokkal riogatják az embereket.

Nem szerencsétlen, hanem szerencsés a Happy End foglalkoztatása

Az Index kérdésére, miszerint nem tartja-e szerencsétlennek, hogy egyazon cég, a Happy End Kft. intézi a kormány kommunnikációját, mint amely vállalkozás a Fidesz kampányát is menedzselni fogja, Orbán Viktor azt mondta: ez a lehető legszerencsésebb megoldás, mert ha egy országképet akar felépíteni a kormány, akkor a legjobbal kell dolgoztatnia. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legjobb minősítést a sajtótól és a politikai ellenfelektől érdemelte ki a Fidesz 1998-as választási kampányát irányító cég.

Új agrárhitelek

A kormány elfogadta az új agrárhitelezési rendszert, amelyhez egyúttal 22,6 milliárd forint állami garanciát rendeltek - jelentette az MTI. Orbán Viktor elmondása szerint a hitelt a 300 hektárnál nem nagyobb területen gazdálkodók vehetik igénybe földvásárláshoz, telephely-kialakításhoz, ültetvénytelepítéshez, új gépbeszerzéshez, illetve tartós forgóeszköz beszerzéséhez. A kormányfő szólt arról, hogy 13,3 milliárd forint értékben meghirdették az úgynevezett zöldhitelt, amely az őszi és a tavaszi gabonavetést hivatott támogatni, továbbá 3 milliárd forintot fordítanak a minőségi termelést elősegítő támogatásokra.

Orbán Viktor megjegyezte, hogy a hitelrendszer további kidolgozásával és a hitelek folyósításával a kormány a Magyar Fejlesztési Bankot bízta meg. Az előttünk álló esztendőben legalább 100 és legfeljebb 200 milliárd forintnyi tőke kerülhet hitel formájában a magyar mezőgazdaságba, a 300 hektárnál nem nagyobb területen gazdálkodók világába - fogalmazott a miniszterelnök.

Diákhitel változások

Jövő év március 15-től egy szemeszterre egy összegben is fel lehet venni a diákhitelt - jelentette be Borókai Gábor. Elhangzott, hogy a központosított illetményszámfejtés bevezetésére 2002. januárja helyett július 1-jével kerül sor. A kormány döntött arról is, hogy a korábban a Hivatásos Labdarúgó Liga rendelkezésére álló 8,3 milliárd forintos hitelgaranciából 5,2 milliárd forintnyit a Bozsik-program utánpótlás-nevelési részéhez csoportosítanak át.