Torgyán szerint is tisztújítás a gyógyír az SZDSZ bajaira

2008.03.25. 12:44
Horváth Csaba szocialista főpolgármester-helyettes a pálya széléről bekiabált az SZDSZ-es botrányba, és azt mondta, tisztújításra van szükség a liberálisoknál. Még Kóka János bejelentése előtt mi is megkérdeztünk három, legalább ennyire érintett politikusveteránt arról, hogyan látják a szabad demokraták helyzetét.
Torgyán az FKGP főtitkári posztjáért versengett

Torgyán József a Független Kisgazdapárt egykori elnöke szerint egyértelmű, hogy a liberálisoknak csak egy lehetőségük van a kialakult helyzet kezelésére: egy megismételt tisztújítás. Az ügyvédként praktizáló volt politikus egy kisgazda példát is talált tarsolyában, ami hasonlatos a szabad demokraták tavalyi elnökválasztásához.

Torgyán a párt (FKGP) főtitkári posztjáért versengett Oláh Sándorral, a második fordulós eredmény először Torgyánnak kedvezett, a vesztes újraszámolást kért, ami viszont döntetlent hozott, amikor harmadjára számolták össze a voksokat, egy szavazattal Oláh Sándor nyert. "Ötvenszázalékos támogatottsággal nem lehet egy pártot vezetni, így már tavaly új elnökválasztást kellett volna tartani a párt stabil működéséhez" - nyilatkozta a politikusveterán.

Karsai József, aki végigkísérte a kisgazdapárt agóniáját azt mondta, felháborítónak tartja, hogy a nyilvánvalóan csalással elnökké választott Kóka János Fodor Gáborral próbálja elvitetni saját balhéját. "Hogy van pofája Kókának Fodort vádolnia, amikor titkos szavazás zajlott?" - üvöltötte a telefonba a szenvedélyes politizálási stílusáról ismert egykori búzaégető.

Karsai úgy látja, Kóka János rossz orvos, alkalmatlan vállalkozónak, pártelnökként pedig illegitim. Szerinte minden aláírása érvénytelen, és érthetetlen, hogy képzeli ráerőszakolni az országra a magánbiztosítókat, amikor "törpepártján" kívül senki nem akarja azt.

Az SZDSZ-en már egy tisztújítás sem segít, véli Thürmer Gyula

Az SZDSZ-en már egy tisztújítás sem segít, véli Thürmer Gyula. A Munkáspárt elnöke húszéves elnöki tapasztalattal a háta mögött úgy látja, ha valakinek a legitimitása megkérdőjelezhető, akkor azon már nem segít egy tisztújítás sem. Thürmer ugyanakkor úgy látja, az SZDSZ-eseknek csomagolniuk még nem kell, mivel az MSZP-nek még szüksége van rájuk.