Az MDF szerint Medgyessy nem vallott be mindent

2002.06.26. 08:02
Szerdán nyújtja be a Parlamentben három szocialista képviselő - Simon Gábor, Szitka Péter és Török Zsolt - azt az indítványt, amelyben vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményeznek Orbán Viktor volt miniszterelnök ellen. Válaszlépésként az ellenzék Medgyessy Péter vagyoni helyzetét vizsgálná.
Az Index értesülései szerint újabb bizottság felállítását, vagy vagyonnyilatkozati eljárás lefolytatását fontolgatja az MDF - Medgyessy Péter miniszterelnök vagyoni helyzetét vizsgálnák. Ezzel kívánnak visszavágni arra a szocialista tervre, amely az MSZP hétfői frakcióülésén került szóba.

Mennyit értek a vállalkozások?

Az ellenzéki párt szerint a kormányfő nem vallott be mindent vagyonnyilatkozatában. Nem számolt be például arról, hogy mennyiért adta el vállalkozásait, s a jobboldali politikusok szerint azt is elhallgatta, hogy haszonélvezeti joga van egy ingatlanra.

Orbán Viktor volt miniszterelnök vagyongyarapodását vizsgálnák annak az eljárásnak a keretében, amelyet három szocialista képviselő kezdeményezne a tervek szerint az Országgyűlésnél - értesült az Index.

A kezdeményezés nyomán az országgyűlés elnöke a mentelmi bizottságot kéri fel a vizsgálat lefolytatására. A testület az érintett képviselőtől bekéri azokat az adatokat, amelyek alátámaszthatják a vagyonnyilatkozatban foglaltakat.

Az indítvány azt kívánja tisztázni, milyen összefüggésben van Orbán Viktor volt miniszterelnök vagyongyarapodása hivatalosan bevallott jövedelmével.

Orbán szerint rágalom

- Bizonytalanság van Magyarországon azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor és családja milyen vagyongyarapodást ért el az elmúlt időszakban, és ezt jó lenne tisztázni - nyilatkozta Török Zsolt.

Orbán Viktor kedden az MTI-nek telefonon nyilatkozva hazugságnak és rágalomnak ítélte azt a feltételezést, hogy négyéves vagyongyarapodása nem áll összhangban bevallott jövedelmével.

Medgyessy vagyona

A miniszterelnöknek - vagyonnyilatkozata szerint - sem lakóháza, sem autója nincsen. Van viszont egy 56 négyzetméteres XI. kerületi lakása, amelyet még 1991-ben vásárolt. Felerészben birtokosa egy hajdúszoboszlói 48 négyzetméteres, valamint Leányfalun egy 50 négyzetméteres üdülőnek.

Medgyessy Péter a képviselői járandóságot meghaladó ingóságok között festményeket, bútorokat, valamint háztartási gépeket említett. Nincsen semmilyen gazdasági társaságban érdekeltsége, viszont állampapírokban 80 millió forintot tart, mint ahogy biztosításokban is 125 milliója van. Takarékbetétben 500 ezer forintot és 15 ezer dollárt tart. Miniszterelnökként fizetése 693 ezer forint.