Robbantással fenyegette az államot

2004.03.23. 13:14
Az Index információi szerint a madridi terrorakciókkal egy időben bombafenyegetéssel próbálta megzsarolni a magyar államot egy ismeretlen. A spanyolországi események nyomán elrendelt fokozott készültség miatt a Nemzetbiztonsági Kabinet is komolyan vette a levelet, amelyben 50 millió forintos váltságdíjat kért a fenyegető, sőt a pénz átadását is előkészítették. Az ORFK kommunikációs igazgatója megerősítette, folyik nyomozás a fenyegetőlevél írója ellen.
Úgy tudjuk, hogy a rendőrség terrorelhárító egysége és a titkosszolgálat összehangolt akcióban próbálta elfogni azt a zsarolót, aki robbantásos merénylettel fenyegetőzött, amennyiben nem adnak át neki 50 millió forintot.

Astrába rejtve

Az ismeretlen zsaroló a hajdú-bihari hatóságokhoz eljuttatott levélben az összeg nagysága mellett előre megadta a pénz átadásának módját is. A pénzes zacskókhoz egy Opel Astrába rejtve kívánt hozzájutni, azt kérve, hogy a kocsival egy alföldi település főterén parkoljanak le. Az átadási akcióra a múlt héten került volna sor, ám a pénzért végül senki sem jelentkezett.

A miniszterelnök is érdeklődött

Az Index információi szerint a madridi robbantások miatt a Nemzetbiztonsági Kabinet is komolyan vette a fenyegetést, amelyhez hasonló egyébként több is érkezik évente a hatóságokhoz. A 30-40 fős akciót, amelyben a terrorelhárító kommandó egységei és egy helikopter is részt vett, Medgyessy Péter miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter is figyelemmel kísérte.

Az Index kérdésére Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója megerősítette, hogy nyomoznak az ismeretlen zsaroló után, de a folyamatban lévő vizsgálat érdekében nem árult el részleteket ügyről.

Kövér: A bizottság nem foglalkozott az üggyel

Kövér László, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a testület kedden a Nemzetbiztonsági Hivatalban tartott kihelyezett ülést, de ezen nem hangzott el tájékoztató az ügyről. Az elnök szerint a szóban forgó fenyegetésről valószínűleg azért nem kaptak tájékoztatást, mert nem tartozik abba a "terrorkörbe", amivel számolni kell.

Mint mondta, "inkább valaki vagy rossz viccet engedett meg magának, vagy pedig úgy gondolta, a lélektani helyzet alkalmas arra, hogy haszonszerzés céljából valakiket megzsaroljon". Közölte, meg fogja kérdezni, hogy miért maradt ki ez az ügy a keddi ülésen elhangzott beszámolókból.

Napi 50 millió plusz

A Nemzetbiztonsági Kabinet hétfői ülését követően Juhász Ferenc azt mondta, hogy az elmúlt napokban nem történt változás Magyarország biztonsági helyzetében, terrorfenyegetéstől továbbra sem kell tartani. A honvédelmi miniszter egyetlen, a szigorításokkal összefüggésbe hozható eseményről számolt be: a határőrség feltartóztatott két, hamis útlevéllel utazó férfit, akiknek most a különböző terrorszervezetekhez fűződő esetleges kapcsolatait vizsgálják. Juhász elmondta azt is, hogy a fokozott készültség naponta 50 milliós többletkiadást jelent a szaktárcák számára.

A cseh és francia államot is zsarolták
Tavaly ősszel, illetve tavasszal próbálták meg úgy megzsarolni a cseh államot, hogy robbantással fenyegetőztek. Március elején tízmillió koronás követeléssel állt elő egy ismeretlen telefonáló, aki azzal fenyegetőzött, ha nem kapja meg az összeget, vasúti síneket és hidakat robbant fel. Az üggyel kapcsolatban rendkívül szűkszavú cseh hatóságok Morvaországban, Olmütz közelében rá is találtak egy nagy erejű házilagos robbanószerkezetre. Sajtóértesülések szerint egy héttel később helikopterről dobták le a pénzt, amit végül a rendőrség szerint nem vitt el a zsaroló. Májusban két újabb fenyegetőző bukkant fel Csehországban, akik ugyancsak több millió koronát követeltek az államtól. Egyiküket, aki ciánmérgezéssel fenyegetőzött, pár nappal később elfogták. Többen úgy vélekedtek, az olmützi zsaroló példáján bátorodtak fel.

Franciaországban kilenc bomba után kezdték átvizsgálni a harmincezer kilométeres vasúthálózatot, miután egy titokzatos, magát AZF-nek nevező csoport a bombák felrobbantásával fenyegetőzött, ha nem kapnak ötmillió dollárt. A hatóságok és a titokzatos csoport a Liberationban értekeztek egymással álnéven az apró rovatban. Egy hete újabb levélben fenyegették meg Franciaországot, a zsarolók ezúttal egy iszlám szervezetnek, Allah Szolgálóinak nevezték magukat. Levelükben követelték, hogy töröljék a vallási jelképeket az iskolákban betiltó, nagy vitát kiváltó új törvényt.