Rendőri csapaterőt vezényeltek Olaszliszkára

2006.10.17. 08:40
Rendőri csapaterőt vezényeltek Olaszliszkára, ahol vasárnap meglincseltek egy férfit. A megyei főügyészség szerint különösen kegyetlen módon és aljas indokból elkövetett emberölésről is szó lehet.

A HavariaPress úgy tudja, a rendőri erők összevonásáról Dr. Kökényesi Antal, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőr-főkapitány rendelkezett. A megyei főkapitány azután döntött így, hogy személyesen látogatott el a településre, ahol önkormányzati és kisebbségi vezetőkkel tanácskozott. Ennek eredményeképpen rendőröket és több járőrkocsit küldtek Olaszliszkára a különböző megyei kapitányságokról. a rendőrök folyamatosan járőröznek a településen. A csapaterő összevonására a kialakult feszült helyzetben a biztonság és a közrend biztosítása érdekében van szükség.

Helyszíni tudósítónk hétfőn arról számolt be, hogy a község honlapján található emailcímre a falu cigány lakosait fenyegető levelek érkeztek, többek között Tiszavasváriból. Az utcabeli romák is fenyegető telelfonhívásokról számoltak be. A Blikk keddi írása szerint egy harmincfős roma csoport a községtől hat kilométerre lévő téglagyár elhagyott épületében keresett menedéket hétfőn, mások a falut környező erdőbe, cserjésbe bújt el. A házaikat elhagyó romák szkinhedek esetleges támadásától tartanak.


Szegfű és Tiszavasvár gyászzászlaja a felszáradt vértócsa nyomain
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település egyik utcájában lakó romák agyonvertek vasárnap egy 44 éves tanárt, aki autójával elsodort egy helybeli kislányt.

Jelenleg három ember van emberölés gyanújával őrizetben, előzetes letartóztatásukat már indítványozta a rendőrség. A részletek kiderítésére, és esetleges további gyanúsítottak kézrekerítésére tovább folyik a rendőrségi adatgyűjtés.

A megyei főügyészség álláspontja szerint különösen kegyetlen módon és aljas indokból elkövetett emberölésről is szó lehet a vasárnap esti olaszliszkai brutális gyilkosság esetében, tudta meg a HavariaPress. Míg az emberölést alapesetben 5-től 15 évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálják, addig a különösen kegyetlen módon és aljas indokból elkövetett emberölést már 15 évi, illetve életfogytig tartó fegyházzal rendeli büntetni a törvény.

A minősítő körülmények közül egyedül a különös kegyetlenség jöhet szóba, az aljas indok nem, mert hozzátartozón esett sérelem miatti bűncselekmény ez alól kivételt képez, mondta hétfőn az Indexnek Tóth Mihály büntetőjogász.

Gyűjtenek az árván maradt gyerekeknek
A tiszavasvári Kabay János Általános Iskola Szögi Lajos gyerekei javára számlát nyitott, tájékoztatta az Indexet az iskola. Az adományokat a Tiszavasvári Takarékszövetkezet következő számú számlájára várják: 68700016-10136757.