Támad az időjárás

A Tiszán okozhat áradásokat a Kárpát-medencében uralkodó esős idő, kedden akár száz kilométeres szél is várható - tudta meg az Index meteorológiai-katasztrófaügyi munkacsoportja. Bár Németh Lajos szerint csak a szokásos extremitásról van szó, a nemzetközi tudomány az El Ninót okolja az időjárásért, amely lassan leszorítja a katasztrófa-toplistáról a kisbolygókat és a kozmikus sugarakat.
Tovább folytatódik az esős, hűvös idő az országban, kedden pedig óránként 100 kilométeres sebességű viharok várhatók a Dunántúlon, mondta el az Indexnek Németh Lajos meteorológus. A jelenlegi nyirkos, csapadékos időjárást az ország felett rekedt ciklon okozza. Az eső csak szerdán hagy alább, de látványos változás csak csütörtökön várható, amikor szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Az augusztus a Borsod-Zemplén-Cserehát térségben volt a legcsapadékosabb, a havi átlagos 70 mm helyett augusztus 6-12 között több mint 200 mm esett. Németh Lajos szerint a következő 48 órában újabb 40 mm eső várható a környéken.

Szeged szárazon maradt

Az ország legszárazabb területe Csongrád megye volt, Szeged környékén augusztus eleje óta kevesebb mint 10 mm csapadék hullott. Ugyanakkor jó hír a Balatonért aggódóknak, hogy a tó vízszintjének csökkenése megállt, sőt már 1 centit emelkedett, és a Zala vízgyűjtőjén újabb csapadék várható. A légörvény a Tisza vízgyűjtője felé vonul, ezért az is elképzelhető, hogy a Tiszán is árhullám indul el.

Csak a szokásos extrém helyzet

A meteorológus szerint a mostani rendkívüli időjárásnak nincs globális oka, a mérsékelt éghajlati övön, így a Kárpát-medencében is gyakran fordulnak elő extrém helyzetek. Nem így gondolják a külföldi tudósok. Ebben az évben a Földünket eddig fenyegető kozmikus sugarak és különböző kisbolygók után most az időjárás jelent újabb kihívást a bolygót benépesítő populációnak.

A kisded, mi más

Az okot már mindenki ismeri - az El Nino tehet mindenről. Mi más? A tudósok ismét a Csendes-óceán keleti vizeinek melegedését okolják a világ egyes részein szárazságot, másutt özönvízszerű esőzéseket okozó különös időjárásért. Az idei El Nino - bár ciklusa állítólag gyengébb, mint a legutóbbi - világszerte közel kétezer áldozatot követelt. Az elmúlt napok esőzései okozta árvizekben közel százötven ember vesztette életét Európa-szerte, miközben az Egyesült Államokban és Dél-Ázsiában az aszály okozott jelentős károkat.

Oroszországban legalább ötvennyolc nyaralót sodort el az ár, és közel másfélezer embert kellett kitelepíteni a fekete-tengeri nyaralóhelyekről. Csehországban is hat áldozatot követelt eddig az ár. Olaszországban és Nagy-Britannia északkeleti partvidékén több házat, üzletközpontot öntött el a víz. Bajorországban és Baden-Württembergben szükségállapotot rendeltek el a hétvégi esőzések után, mert a víz házakat és utakat öntött el, több helyen földcsuszamlásokat is okozott.

Meztelenül imádkoztak esőért
Bár az ország több mint felében árvizek tombolnak, mintegy kétszáz nepáli asszony meztelen munkával imádkozott esőért az ország délnyugati részén. A Banke tartományban élő asszonyok csukott ablakok mellett házaikba zárták férjeiket, majd meztelenül mentek ki a mezőkre, hogy egy ősi rítus szerint így dolgozzanak, és ezzel engeszteljék ki Indrát, a hindu vallás esőistennőjét. A területen olyan szárazság pusztít, hogy nem tudták elvetni a rizst és a kukorica is kezd teljesen kiszáradni.
Az ország más részeit sújtó monszunesők okozta áradásokban és földcsuszamlásokban eddig 333-an vesztették életüket.

forrás: MTI

Szárazság, árvíz

Ázsiában egyszerre támad a víz és a szárazság. Az időjárási jelenségek lakmuszpapírjának is tekintett India keleti részén, valamint Bangladesben és Nepálban közel hétszáz ember veszítette életét, több millióan veszítették el otthonukat az áradások miatt. Kínában az elmúlt két-három napban hetven ember halt meg az esőzések okozta földcsuszamlásokban - az év folyamán eddig kilencszázan veszítették életüket árvizekben az országban. Koreában egy hét alatt lehullott az évi csapadékmennyiség közel kétötöde, az áradásokban tizennégyen vesztették életüket.

Kétmillió hektárnyi erdő égett le

Vietnamban ezzel szemben minden idők legsúlyosabb aszálya pusztít. A normális rizstermésnek csak az egynegyedét tudják betakarítani a szárazság miatt - jelentős gondokat okozva ezzel az ellátásban. Az ország északi részén viszont árvizek okoznak gondokat. Az utóbbi ötven év legsúlyosabb szárazsága sújtja az Egyesült Államokat, ahol a nyár folyamán mindennapossá váltak a nagyobbnál nagyobb erdőtüzekről szóló beszámolók. Június-július folyamán leégett Colorado és Arizona nagy része, valamint az a kaliforniai nemzeti park, ahol a világhírű óriásfenyők is élnek. Összességében közel kétmillió hektárnyi erdő pusztult el. Ezzel párhuzamosan az utóbbi harminc év legrosszabb aratási eredményeit produkálták az országban.

Csak a metánevőben bízhatunk?

Afrika déli részén az elmúlt tíz év legpusztítóbb éhínségét okozza a szárazság. A szárazság és a gyújtogatók együttműködése az év elején komolyan fenyegette Sydneyt is A tudósok véleménye szerint amennyiben folytatódik a globális felmelegedés, az El Nino hatásai sokkal inkább, és sokkal gyakrabban lesznek érezhetőek. Már csak a metánevő mikroorganizmusokban bízhatunk.

Misztrálok okozhatnak erdőtüzeket Franciaországban
Misztrálveszély miatt tiltott területnek nyilvánították hétfőn a délfranciaországi Bouches-du-Rhone, Herault és Var megyében lévő fenyőerdőket. A hatóságok attól tartanak, hogy a meteorológiai intézet által beharangozott 50-80 kilométer óránkénti sebességű szélviharban a nagy szárazság miatt akár egyetlen eldobott cigaretta is fatális méretű erdőtüzeket okozhat. Vasárnap tíz hektárnyi erdőség égett le a Földközi-tenger mellett. A tűvész egy lakókocsis cigánytáborból indult ki, ahol kigyulladt egy szemeteskuka, és a parázsló pernyét a misztrál széllökései szétszórták a környező fenyvesben. A helyszínre vezényelt 150 tűzoltó 9 repülőgép támogatásával több mint öt órán át küzdött, amíg megfékezte a katasztrófát. Az egytucat lakókocsi és tíz sátor mintegy hatvan lakóját sikerült időben és sértetlenül kiköltöztetni a táborozóhelyről. Hétfőn délelőtt Marseille-től északra több helyen keletkeztek kisebb tüzek, de valamennyit sikerült gyorsan elfojtani.

forrás: MTI