Irak bombázza a brit választási kampányt

2005.04.28. 16:29
Teljes terjedelmében nyilvánosságra hozza a brit kormány azt a jelentést, amit a kormány független jogi főtanácsadója készített az iraki háború kitörése előtt két héttel. A háború megindíthatóságának jogosságát vitató nézeteit azonban a tanácsadó tíz nappal később visszavonta. A konzervatívok hazugnak nevezik Blairt, aki továbbra sem bánja meg a háború mellett tett döntését.

Alig egy héttel a választások előtt robbant az Irak-bomba a brit választási kampányban, aminek hatására Tony Blair arra kényszerült csütörtökön, hogy nyilvánosságra hozza a kormány jogi főtanácsadójának titkos jelentéseit az iraki háború megkezdésének jogi megalapozottságáról.

Nem tették volna az ablakba

A főtanácsadó Lord Goldsmith két jelentést is készített. Miközben a 2003 március 7-én kelt elsőben még azt javasolja Blairéknek, hogy az iraki háború megindítása olyan jogi problémákat vethet fel, ami miatt jobb lenne inkább kilobbizni egy második, támogató ENSZ-határozatot.

Lord Goldsmith, akinek státusa elvileg függetlenséget követel meg a kormány napi politikai érdekeitől, két héttel később - a háború előestéjén - már fenntartások nélkül, az addigi biztonsági tanácsi határozatok alapján is törvényesnek nevezte a fegyveres intervenciót.

A sajtó szerdán szerezte meg a jelentés egy részét, így az annak publikálásától hónapok óta ódzkodó Tony Blair csütörtökön már csak azt tudta bejelenteni újságíróknak, pontosan hány órakor lesznek nyilvánosak a dokumentumok.

Blairt hazugsággal vádolják

A háborút a Munkáspárthoz hasonlóan támogató Konzervatív Párt most Tony Blair feddhetetlenségét kérdőjelezi meg, miközben az ugyancsak ellenzéki, de kisebb Liberális Demokraták abban bíznak: a következetes háborúellenességük segít majd szavazatokat gyűjteni jövő hét csütörtökön.

A konzervatívok vezére, Michael Howard csütörtökön azt mondta: a két szakvélemény közötti különbség nyilvánvalóvá teszi, hogy Blair hazudott, amikor cáfolta, hogy a főtanácsadó kormányzati nyomásra megváltoztatta volna hivatalos álláspontját az iraki háború törvényességéről.

Tony Blair csütörtökön újságíróknak kijelentette, még mindig nem bánta meg döntését a háborús részvételről, Szaddám Huszein rendszerének bukása hozzájárult Nagy-Britannia és a világ biztonsagosabbá tételéhez.

Blair csütörtöki sajtótájékoztatóján ugyanakkor kijelentette, Lord Goldsmith első és második állásfoglalása is egyaránt törvényesnek minősítette a háborút, csak a második "már tükrözte a realitást", azt, hogy Franciaország ellenállása miatt lehetetlenné vált egyértelmű ultimátumot megfogalmazó új BT-határozat elfogadása Irak ügyében.