Amerikában is lesújthat az al-Kaida

2003.05.20. 15:35
Szaúd-Arábiában, vagy akár az Egyesült Államokban is terrortámadást követhet el a közeli jövőben az al-Kaida - jelentette a szaúdi és az amerikai hírszerzés. Az Egyesült Államok a fenyegetések miatt bezárta szaúdi külképviseleteit.
Újabb terrortámadásokat követhet el az al-Kaida Szaúd-Arábiában a közeli jövőben - jelentette be az Egyesült Államok. Az amerikai külügyminisztérium a fenyegetések miatt bezárta szaúdi nagykövetségét és konzulátusait is - írja a BBC. A bejelentés előtt a királyság washingtoni nagykövete figyelmeztette az amerikaiakat a Szaúd-Arábiában vagy akár az Egyesült Államok területén készülő akciókra.

A szaúdi és amerikai hírszerzők megnövekedett "terroristacsevelyt" hallgattak le az elmúlt napokban - nyilatkozta a BBC-nek Bandar bin Szultán herceg, washingtoni nagykövet. Véleménye szerint a beszélgetések a múlt heti merényleteken túlmutatóan újabb támadásokra is utaltak.

Erre utal az is, hogy a szaúdi hatóságok május 6-i rajtaütésük során a harmincnégy halálos áldozatot követelő rijádi hármas robbantásnál is véresebb merényletek elkövetésére készültek. A május eleji akcióban tűzharcba keveredett 19 al-Kaida tag közül hárman részt vettek a rijádi merényletekben is.

A nagykövet információi szerint egyébként a támadást elkövető al-Kaida sejtet megosztotta, hogy Oszama bin Laden szülőhazájában hajtanak végre merényletet. Egyes csoporttagok szellemi hátországuk elvesztésétől tartottak.