Az eső mentette meg Sydney-t

2002.01.07. 11:29
A Sydney környéki tüzeket egy váratlan zápor oltotta ki hétfőn. A tűzoltók most az ausztrál fővárostól délre, Cudmirrah és Berrara városa közelében dolgoznak, ahol a házakat kell megvédeni a közeledő terjedő lángoktól. A tüzek mindeddig félmillió hektárnyi erdőt pusztítottak el.

A tűzoltók táncoltak és énekeltek örömükben, mikor tizennyolc napos szárazság után vasárnap váratlanul zápor kerekedett és a Sydney közeli tüzek nagy részét kioltotta. A tűzoltók most elsősorban az ausztrál fővárostól délre lévő Shoalhaven körzetben dolgoznak, ahol a házakat kell megvédeni a közeledő tűztől. A lángtenger miatt a körzetben több mint 1500 embert kellett kitelepíteni otthonából. Cudmirrah, Berrara, Fisherman és Paradise településeken a hatóságok azután rendelték el a kitelepítést, hogy az erős széllökésekkel kísért tűz egy kilométerre megközelítette a lakóházakat.

A meleg, száraz idő visszatér

A meteorológiai előrejelzések szerint a meleg (38 Celsius-fok), száraz és szeles idő az eső után visszatér, így a karácsony környékén fellobbanó tüzek tovább terjednek. Az ausztrál tűzoltók kedden vetik be az amerikaiaktól kapott két Elvis helikoptert, melyek egyenként 9000 liternyi víz szétszórására képesek.

Hétfőn egy könnyű, vizet szóró repülőgép lezuhant az erős szél miatt, a pilóta sértetlenül úszta meg a balesetet, mivel gépét a vízbe irányította.

Félmillió hektárnyi erdő égett le

A bozóttüzek eddig több mint félmillió hektárnyi erdőt pusztítottak el, az erdők vadállat állományában pedig felbecsülhetetlen és visszafordíthatatlan kárt okoztak. A tűzben több mint száz ház leégett, a keletkezett kár 36 millió dollár (kb. 10 milliárd forint). Gyújtogatás vádjával 26 ember tartóztattak le az ausztrál hatóságok, többségük kiskorú.