Blair tudta, hogy Irak nem veszélyes

2003.08.19. 11:24
Irak nem jelent közvetlen fenyegetést - írta meg miniszterelnökének Blair kabinetfőnöke. Az általában háttérbe húzódó Jonathan Powell hétfőn nyilvánosságra került leveleiben azt is egyértelműen bizonyítottnak látta, hogy Huszein újraindította tömegpusztítófegyver-programját.
Míg a múlt héten a BBC-t hozták kellemetlen helyzetbe a közszolgálati adó belső levelezéséből kiszivárgott üzenetek, most a kormányra nézve kínos emailek kerültek a David Kelly öngyilkosságát vizsgáló független bizottság meghallgatásainak középpontjába. A Lord Hutton vezette testület hétfőn Blair legszűkebb tanácsadói körének tagjait hallgatta meg.

Blairnek tudnia kellett

Bár az igazi izgalmakat a brit sajtó Allister Campbell kommunikációs főtanácsadójának - többek, köztük Kelly szerint is az iraki fegyverdosszié feltupírozójának - keddi meghallgatásától várta, már a hétfői nap váratlan fordulatot hozott.

Jonathan Powell, a miniszterelnöki hivatal általában háttérbe húzódó kabinetfőnökének meghallgatásán kiderült, hogy Powell már 2002 szeptember 17-én emailben figyelmeztette főnökét: Irak nem jelent közvetlen fenyegetést.

Fegyverprogram márpedig volt

"Kellően egyértelművé kell tennünk a fegyverdosszié nyilvánosságra hozatala előtt, hogy nem állítjuk, hogy Irak közvetlen fenyegetést jelentene" - áll az üzenetben. Mint írta a meggyőzhetők számára elég bizonyíték áll rendelkezésre.

Az iraki tömegpusztítófegyver-program "aktív, részletes, növekvőben van. Működik" - idézi Powell levelét a Guardian.

Olvasmányos újraírás

A napilap szerint a tény, hogy Blair legközelebbi munkatársa tudott a közvetlen fenyegetés hiányáról, elég bizonyíték arra, hogy a kormányfőnek is tudnia kellett erről.

Erre utal az is, hogy a Campbell válaszában a fegyverdosszié "átstrukturálását" javasolta, "TB - a Guardian megjegyzése szerint Tony Blair - ajánlásai szerint". Powell válaszában megnyugtatta a kommunikációs főtanácsadót: "TB-nek lesz mit olvasnia" a Washingtonba tartó repülőn.

Azt már a Hutton-bizottság múlt heti vizsgálata megállapította, hogy a fegyverdosszié szövegén - egy érintett kém szavaival - sokat "keményítettek". Előszavába, melyet Tony Blair írt alá, már bekerült az a kizárólag egyetlen forrásból megerősített információ, miszerint Irak akár 45 percen belül képes támadást indítani szövetséges célpontok ellen.