Bush kivár, a békepártiak időt adnának

2003.02.14. 20:54
Irak ugyan nem működik együtt teljes mértékben, Hans Blix azonban mégis előrehaladásról számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Amerika szerint Irak nem bizonyította, hogy nincsenek tömegpusztító fegyverei, a békepárti BT-tagok mégis időt adnának az ellenőrzések folytatására. Bush elnök a végsőkig kivár.
Sem tömegpusztító fegyvereket, sem az iraki atomprogram megújítására utaló dokumentumokat nem találtak az ENSZ fegyverzetellenőrei. Bár Irak nem működik együtt teljes mértékben az ellenőrökkel, az első beszámoló óta mégis javulás tapasztalható - jelentette ki Hans Blix, a világszervezet fő fegyverzetellenőre a Biztonsági Tanács pénteki ülésén. (A jelentés részletei >>)

Többségben az ellenzők

Blix szerint Powell amerikai külügyminiszter február 5-én bemutatott műholdfelvételei nem jelentenek bizonyítékot Irak fegyverrejtegetésre, mivel azok "rutintevékenységeket" is ábrázolhatnak. Powell amúgy is a katonai csapást ellenzők kemény ellenállásába ütközött a BT többek szerint is sorsdöntő ülésén.

Folytatni az ellenőrzéseket

Irak úgy érzi, együttműködött
Irak minden lehetséges segítséget megadott az ENSZ-ellenőröknek "egy aktív együttműködés" keretében - mondta Mohamed al-Duri iraki ENSZ-nagykövet pénteken a Biztonsági Tanácsban. "Hogyan adhatna át Bagdad az ENSZ-ellenőröknek tömegpusztító fegyvereket, amelyekkel nem rendelkezik" - kérdezte. "Az üres kéznek nincs mit adnia. Hogyan adhatunk olyan valamit, amivel nem rendelkezünk" - tette fel a kérdést al-Duri. Nadzsi Szabri iraki külügyminiszter szerint a tömegpusztító fegyverek tilalmával Irak eleget tett az ENSZ. 1441. számú határozatában foglalt minden követelésnek. Véleménye szerint Irak maradéktalanul együttműködik az ENSZ Biztonsági Tanácsával. "Az Egyesült Államok akkor is meg akarja támadni Irakot, ha Bagdad az összes ENSZ-határozatot teljesítette" - mondta Szabri az "agresszorokról".
Hiába várta el ugyanis a békepártiaktól, hogy konkrétan meghatározzák az ellenőrzések folytatásához szükségesnek tartott időkeretet, Dominique Villepin francia külügyminiszter a BT ülésein ritka tapsot aratva az ellenőrzések "további folytatásának" szükségességéről beszélt. Villepin szerint a "háború csak elmélyítené a kultúrák közti szakadékot".

A franciákhoz hasonlóan vétójoggal rendelkező Kína külügyminisztere szerint "csak a politikai megoldás választásával tartható fenn a világ nemzeteinek ENSZ-be vetett bizalma". Igor Ivanov orosz külügyminiszter szerint is folytatni kellene az ellenőrzéseket. Erőt csak azután kellene alkalmazni, ha minden más lehetőséget kimerítettek. Még nem értük el ezt a pontot, és remélem, hogy nem is fogjuk" - jelentette ki.

Iraki trükkök

Békepárti kollégáival szemben Powell szerint a fegyverzetellenőrök elérte eredmények csak egy folyamat "nem is lényegi" részei. "Ezek csak trükkök" - vélekedett. Huszein a tanács ülése előtt nem sokkal kiadott, a tömegpusztító fegyverek importját és előállítását betiltó rendeletét a külügyminiszter "értéktelennek" nevezte. Mint mondta, "eddig nem látta Bagdadtól az elvárt együttműködést.

Jack Straww brit külügyminiszter szerint Szaddám Huszein iraki elnöknek "azonnal és teljes mértékben" változatnia kell "kihívó magatartásán" ahhoz, hogy elkerülhető legyen a háború. "Reméljük és hiszünk abban, hogy továbbra is lehetséges békés megoldást találni a válságra", de ez azt igényli, hogy "Szaddám Huszein azonnal és teljes mértékben változtasson hozzáállásán" - mondta.

Bush a véksőkig kivár

Bár az ENSZ fegyverzetellenőreinek beszámolója "nem tartalmazott semmi olyasmit, ami annak jele lenne, hogy Irak leszereli tömegpusztító fegyvereit", Bush elnök még mindig "a legvégső eszköznek" tekinti a katonai fellépést - jelentette ki Ari Fleischer, a Fehér Ház szóvivője. Az amerikaiak véleménye szerint az ENSZ 1441. számú határozata tartalmazza a felhatalmazást az Irak elleni támadás megindítására.