Diplomáciai botrányt kavart a szexista Berlusconi

2005.06.23. 18:24
Berlusconi, állítása szerint, playboyi trükjeivel győzte meg a finn elnökasszonyt arról, hogy Pármában a helye az uniós élelmiszerbiztonsági központnak. A hencegésen túl még a finn konyhát is szapulta az olasz kormányfő

Latinos vonzerejének tudja be Silvio Berlusconi, hogy Helsinki helyett Parma lett az EU élelmiszerbiztonsági központjának otthona. Az olasz kormányfő szerint a sikert a finn elnökasszony körbeudvarlásával érte el, Tarja Halonen asszonyt "minden playboy művészetét bevetve" győzte meg.

A kedélyes hangulatban lévő olasz kormányfő sajtótájékoztatója hátralevő felében a finn konyhát szapulta, mondván micsoda különbség van a jávorszarvas sonka - amit sajátos "finn diétaként" említett - és az olasz pármai sonka között, az utóbbi javára. Ennek kapcsán finnországi tapasztalatait ismertette, bár az olasz sajtó állítása szerint az olasz kormányfő eddig sohasem járt a skandináv országban.

A csütörtöki olasz lapok szerint "a latin szerető" szerepében tetszelgő Berlusconi újabb diplomáciai bonyodalmat okozott, ami nem újdonság, hiszen a sajtó hosszan sorolta a miniszterelnök nemzetközi feszültségeket keltő elszólásait és viccelődéseit. A finn kormány bekérette az olasz nagykövetet, hogy "mély megdöbbenésüket" tolmácsolják Berlusconi szavai kapcsán.

Finn részről ugyanakkor jelezték azt is, hogy megdöbbenésük kifejezésével a maguk részéről lezárnak tekintik az újabb ízetlen Berlusconi-nyilatkozat ügyét. Egyben meg is hívták az olasz kormányfőt, hogy a politikus a valóságban is meggyőződhessen a szarvas-ínyencfalatok gasztronómiai értékeiről.