Allah bosszúját kérték a lázadót kivégző amerikaira

2004.11.17. 13:08
Még a mérsékelt muzulmánok egy részében is erős Amerika-ellenes érzelmeket váltottak ki egy sebesült fallúdzsai lázadó kivégzéséről készült felvételek. A szélsőségesek Allah bosszújáért könyörögnek. A mélyen vallásos szaúdiak ugyanakkor a lázadókra is haragszanak, amiért csatatérré változtatták a mecseteket.
Vegyes indulatokat váltott ki az arab világban az, hogy egy amerikai tengerészgyalogos a tévéfelvételek tanulsága szerint egy mecsetben végzett ki egy sebesült fallúdzsai lázadót. "Nem vagyok a dzsihád híve, de ezek a képsorok harcra ingerelnek", jelentette ki a Reutersnek a magát "normális muszlimnak" valló dubaji mérnök, Abdallah. Véleménye szerint az amerikaiak így csak még több terroristát teremtenek.

Mecsetszentségtelenítők

Véleménye összecseng a szélsőséges iszlám honlapok sugallta hangulattal. "Oh Allah, ellenségeid a házadban gyilkolták meg híveidet, állj bosszút értük", írja az egyik a Reuters szerint. A muzulmánok különösen sértőnek találták, hogy az amerikai katonák bakancsban léptek a mecsetekbe, ahol a hívők amúgy mezítláb járnak.

Az iszlám őshazájának számító, az egyik legortodoxabb szunnita ág, a vahabizmus uralta Szaúd-Arábiában ugyanakkor a lázadókra haragszanak. "Az amerikai katonák helyében az összes lázadót megöltem volna, hiszen azok zsoldosok. Csatatérré változtatták a mecseteket és civileket gyilkoltak", nyilatkozta a brit hírügynökségnek Zaher al-Szaleh szaúdi tanár.

Vizsgálnak

A fallúdzsai incidens kivizsgálását már az ENSZ emberjogi bizottsága is követelte. Véleményük szerint amennyiben az amerikai katona megsértette a hadijogot, súlyosan meg kell büntetni. A tengerészgyalogság vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a katona önvédelemből lőtt-e, esetleg megsértette a bevetés szabályait vagy a nemzetközi jogot.

Az esetről készült tévéfelvételek alapján a súlyosan sérült lázadó ártalmatlannak tűnt, ugyanakkor a gyilkos lövést leadó katona százada az előző napon egy embert vesztett, miután egy lázadó holttestébe rejtett pokolgép robbant fel mellettük.