Biológiai fegyvert talált Irak

2003.02.25. 18:20
Míg Tony Blair brit miniszterelnök "butaságnak és a gyengeség jelének" tartja a katonai csapás halogatását, Irak az együttműködés jeleit mutatja. Az elmúlt napokban az ENSZ ellenőreinek küldött levelekben a diktatúra kézírásos dokumentumok és egy biológiai töltettel is felszerelhető bomba megtalálásáról számolt be.
Sokkal véresebb konfliktust okozhat a jövőben Irak, ha most nem lépnek fel ellene - jelentette ki Tony Blair. A brit miniszterelnök a brit törvényhozás alsóházában tartott beszédében csak a "száz százalékos iraki együttműködést" tartotta elfogadhatónak - írja a BBC.

Butaság halogatni

"Ennél kevesebbel nem érhetjük be" - jelentette ki Blair. Véleménye szerint a Biztonsági Tanács elé terjesztett határozati javaslat Huszein utolsó esélye. A brit parlament szerdán vitatja meg a kormány Irakkal kapcsolatos álláspontját. A háború BBC-nek nyilatkozó ellenzői szerint legkevesebb nyolcvan képviselő fog "lázadni" Blair keményvonalas politikája ellen.

A konzervatívok Blairt támogatják

Blair szerint az akció halogatása "butaság és gyengeség, nem a békéhez, hanem egy véresebb, bizonytalanabb és nagyobb pusztítást hozó háborúhoz vezethet". Beszédével Blair megnyerte az ellenzéki konzervatívok támogatását. A szintén ellenzéki Liberális Demokrata Párt szerint azonban a katonai fenyegetések aláássák az ENSZ fegyverzetellenőreinek munkáját.

Irak megtalálta egyik biológiai fegyverét

A fenyegetések mégis hatásosak lehetnek, Hans Blix, az ENSZ fő fegyverzetellenőre szerint Irak az együttműködés új jelenti mutatta. A diktatúra "féltucatnyi levelet küldött" az utóbbi napokban, melyek "több pozitív részletet is tartalmaznak" - mondta el Blix az AP-nek. A kérdésre, hogy érkezett-e jelzés lényegi együttműködésre, a főellenőr határozott igennel válaszolt.

Az egyik levél szerint az irakiak egy R-400 típusú biológiai hatóanyagokkal, aflotoxin nevű méreggel is feltölthető bombát találtak - mondta el Blix. A bombában az irakiak levele szerint "folyadék" is volt. Egy másik levél szerint a tömegpusztító fegyverek öbölháború utáni megsemmisítésére utaló "kézírásos dokumentumokat" találtak.

Bíztató jelek

"Természetesen ezeket az információkat még ellenőrizni kell, azonban ezek mégis új elemek" - mondta Blix az AP-nek. Az al-Szamud rakéták megsemmisítésére vonatkozó utasítására azonban még nem kapott választ Iraktól. A diktatúra a rakéták újabb vizsgálatát kéri, véleményük szerint rakétái nem haladják meg az ENSZ-határozatban rögzített hatótávolságot. Blix szerint azonban ez nem vita kérdése.