Huszein: Irak bárhol bosszút állhat

2003.03.17. 09:55
Franciaország mindenképpen megvétózza a katonai akcióra is feljogosító ENSZ-határozatot - jelentette be Jacques Chirac francia elnök. Bush hétfőig adott időt az ENSZ-nek az Irakkal kapcsolatos határozatok meghozatalára, a hadsereg a döntéstől függetlenül kész megtámadni Irakot. Huszein a háború kiszélesítésével fenyegetőzik.
Irak bárhol ellencsapást mérhet, ahol "levegő, föld vagy víz van" - fenyegetőzött Szaddám Huszein. Az Egyesült Államok hétfői határidőt szabott az ENSZ Biztonsági Tanácsának az Irakkal kapcsolatos döntés meghozatalára.

Felvásárlási láz Bagdadban

A háború közeli kezdésétől tartva az ENSZ fegyverzetellenőrei kivitték Irakból az ellenőrzésekkor használt helikoptereiket. Németország kivonta külképviselete dolgozóit és az ország elhagyására szólította mintegy negyven állampolgárát. Az iraki főváros lakói konzerv- és üveges ivóvíz-felvásárlásba kezdtek, a munkások homokzsákokból emeltek barikádokat a kormányzati épületek köré - írja az AP.

A háborús felkészülés részeként Huszein négy katonai körzetre osztotta az országot, a Bagdadot is magában foglaló központi körzet irányításával fiát, a Köztársasági Gárdát parancsnokló Udáj Szaddám Huszeint bízta meg.

Földön, vizen, levegőben

A diktátor egyben a konfliktus kiterjesztésével is fenyegetőzött. "Ha az Egyesült Államok nagyszabású katonai akciót indít, bárhol ellencsapással számolhat, ahol levegő, víz vagy szárazföld van" - nyilatkozta az iraki hírügynökségnek. Nadzsi Szabri külügyminiszter szerint országa már több mint egy éve a támadásra készül.

Francia vétó, amerikai támadás

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa magyar idő szerint délután négykor tárgyalja az amerikai ultimátumos javaslatot. A határozat elfogadására gyakorlatilag semmi esély nincsen, hiszen Jacques Chirac francia államfő a brit-amerikai-spanyol hármas csúcstalálkozó után megismételte, országa mindenképpen megvétózza az erő alkalmazását előíró határozatot. Az Egyesült Államok azonban kész az ENSZ támogatása nélkül is támadni.

Tekintettel arra, hogy a Perzsa-öböl térségében tartózkodó amerikai haderő létszáma már a háromszázezret is megközelítette, a katonai akció bármely pillanatban elkezdődhet - írja az AP.