Májzsugorban halt meg Arafat

2004.11.17. 11:21
Továbbra sem ismertek Jasszer Arafat halálának és betegségének pontos okai. Egyes értesülések szerint a palesztin vezető májzsugora miatt esett kómába. Azt nem tudni, hogy miért szenvedhetett egy alkoholistákat sújtó betegségben a vízivó Arafat. A halál okainak kiderítésére egy francia képviselő vizsgáló bizottságot állítana föl, hangsúlyozva, hogy a pletykák csak növelhetik feszültséget a muszlim és a zsidó lakosság körében.
Májzsugor okozta Jasszer Arafat halálát, jelentette a Monde című francia napilap a palesztin vezető állapotát jól ismerő orvosokra hivatkozva. A betegséget jellemzően a túlzott alkoholfogyasztás okozza, Arafat ugyanakkor "igazi vízivó" hírében állt, írja a lap.

Arafat halálát "több ok együttese okozhatta", írja a Monde. A lapnak nyilatkozó orvosok szerint a palesztin vezető kómáját mája összeomlása okozta, a kóma során pedig vérrög keletkezett az agyában, mely agyvérzéshez vezetett.

Mérgezésről pletykának

Arafat halálának pontos okait a vezért kezelő kórház csak legszűkebb családjának, azaz a aplesztin vezetéssel vitában álló Szúha Arafatnak árulja el. Arafat állapotát egész betegsége alatt titkolták, megbetegedésének oka is ismeretlen. A múlt héten elhunyt vezérről idén már elterjedt, hogy leukémiás, illetve hogy gyomor-, illetve májrákban szenved, pontos értesülések azonban nem kerültek nyilvánosságra.

A rejtélyeskedés hatására az arab sajtóban elterjedt, hogy Arafatot megmérgezték. A mérgezésről már korábban is terjedtek pletykák, ezt akkor az orvosi csapat és a palesztin vezetés is tagadta, bár részletesen nem cáfolta.

Ezt az értesülést még vasárnap cáfolta a francia egészségügyi miniszter Philippe Douste-Blazy is mondván, semmi nem utal arra, hogy mérgezés történt volna.

Parlamenti bizottságot állítanának föl

Az Arafat halálának története várhatóan nem ér még véget. A halál körülményeinek kivizsgálására parlamenti bizottságot állítana fel a nagyobbik kormányzó párt, a jobbközép UMP egyik képvsielője Claude Goasguen.

"Sokkoltak a Palesztin Hatóság franciaországi küldöttjének, Leïla Chahidnak a szavai, aki több nyilatkozatában elmondta, nem tudja kizárni Arafat megmérgezésének lehetőségét, ami Izraelnek sokáig célja volt" - nyilatkozta a Reutersnek Goasguen a francia Nemzetgyűlés folyosóján.

A képviselő szerint az ilyen állítások különösen veszélyesek egy olyan országban mint Franciaország, ahol nagy számú muszlim és nagy számú zsidó közösség él.

Az UMP frakcióvezetője, Bernard Accoyer ugyanakkor nem hiszi, hogy törvényes volna, ha egy parlamenti bizottság vizsgálná a halál körülményeit, amit egyrészt az orvosi titoktartás is tilt, másrészt a hozzátartozók jogait is sértheti. "Nekem úgy tűnik, ez a felvetés nincs összhangban a francia törvényekkel" - fogalmazott Accoyer.