A támadások több napig tarthatnak

2001.10.08. 04:29
A hajnal beköszöntével a támadás első szakasza befejeződött. Afganisztán légterében hamarosan a kémrepülők mérhetik fel, milyen eredménnyel járt a vasárnap este megindított "Tartós Szabadság" hadművelet. Szemtanúk szerint több halottja is van az Afganisztán elleni amerikai-brit katonai csapásnak, egyelőre azonban nem tudni, civilek is vannak-e közöttük.
A Pentagon szerint Afganisztán elleni légi támadás több napig tarthat, amíg az amerikai-brit erőknek nem sikerül meggyengíteniük a tálibok légvédelmi rendszereit, illetve lerombolni katonai bázisaikat.

A Reuters szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy Kabulban több halottja is van a légi csapásoknak. Az emberek több halottat is láttak - áll a hírügynökség jelentésében. Azt egyelőre nem tudni, hogy civil áldozatokról vagy tálib harcosokról van-e szó. A CNN iszlámábádi tudósítója nem tudta megerősíteni az áldozatokról szóló híreket.

A tálib külügyminiszter szerint nincsenek halottak

Beszámolók szerint korábban, közép-európai idő szerint vasárnap este 11 körül Kabulban egy repülőgép bombát dobott le, aminek következtében hatalmas robbanás rázta meg az afgán főváros északi részét, a repülőtér környékét. Ez már a harmadik támadás volt az afgán főváros ellen. A katari Al-Dzsazira televíziónak egy tálib külügyi szóvívő úgy nyilatkozott, hogy erős robbanások rázták meg az afgán főváros, Kabul belvárosát. A tálib légvédelmi erők válaszoltak a légicsapásra - adta hírül a Reuters.

Az al-Dzsazira - az "arab CNN" - egyenes adásban mutatta a légvédelmi ágyúk tüzét. A tálib külügyminiszterrel interjút sugárzott a televízió. A miniszter arról beszélt, hogy az első támadásoknak nem voltak áldozatai, mivel az éjszakai kijárási tilalom kezdete után történt és hogy a rakéták egyetlen fontos célpontot sem találtak el. Az interjú közben robbanásokat lehetett hallani. A miniszter ezt követően eltűnt a képernyőről.

A tálibok tüzet nyitottak a menekültekre
Az iráni határ mellett tálib osztagok menekülőkre nyitottak tüzet - közölték afgán források az IRNA iráni hírügynökséggel. A tálibok lezárták a határhoz vezető utakat és lecsapnak az országból menekülőkre. A hegyekben mintegy háromezer afgán menekülő zsúfolódott össze, s többször is összetűztek a tálib katonákkal.
Támadás bin Laden korábbi lakhelye ellen

Az amerikai-brit szövetséges erők vasárnap esti légicsapásai következtében lángokban áll a nyugat-afganisztáni Herat város repülőtere, találatok érték a kandahári repülőtér kifutóját és épületét. A herati repülőteret óriási robbanások rázták meg. A kandahári repülőteret három repülőgép támadta - jelentette a Reuters a táliboktól származó értesülés alapján. A légiforgalmat kiszolgáló épületeken kívül jelentősen megrongálódott a kifutópálya is.

A dél-afganisztáni Kandahárban, a tálibok vezetője, Omar molla fellegvárában a repülők támadást intéztek az ellen a villanegyed ellen is, ahol korábban Oszama bin Laden szállása volt - jelentette az MTI. Sebesültekről nem érkezett jelentés. Oszama bin Laden és Omar molla a vasárnap esti támadásokat sértetlenül átvészelte.

Tengeri és szárazföldi bázisokról is indult támadás

A vasárnap indított légi műveletek során eddig 15 darab szárazföldi bázisú amerikai bombázó, valamint 25, repülőgép-hordozóról felszállt vadászgép hajtott végre támadást afganisztáni célpontok ellen, és 50 manőverező robotrepülőgépet (cirkáló rakétát) indítottak különböző, részben tengeri indító helyekről - derült ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter és Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke közös washingtoni sajtóértekezletén.

Az Északi Szövetség is támad
Az ellenzéki Északi Szövetség a Kabultól nem messze északra lévő Bagram légi bázisról sorozatvetőkkel támadta a tálibok állásait a környező hegyekben. Harcokról érkeztek hírek Afganisztán Iránnal határos vidékéről is. Az IRNA iráni hírügynökség jelentése szerint mintegy 150 afgán harcos támadást indított Zarandzs városa ellen, amelyet eddig a tálibok uraltak.
A műveletek kezdeti szakaszában zömmel olyan jórészt légvédelmi, katonai irányítási célpontok ellen hajtanak végre támadásokat, amelyek - ha nem iktatják ki ezeket az objektumokat - veszélyt jelenthetnek a további műveletekre nézve.

Rumsfeld megerősítette, hogy a "veteránnak" számító (az indiai-óceáni Diego Garcia szigetéről felszállt) B-52-es óriásbombázók mellett B-1-es és B-2-es bombázókat is alkalmaztak. Ez utóbbi géptípus nagy hatósugarú, radarral igen nehezen felderíthető bombázó. A B-2-esek amerikai területen levő támaszpontról szálltak fel a küldetés teljesítésére, és Amerikába térnek vissza, leszállás nélkül. Nincs értesülés arról, hogy az Egyesült Államok légi eszközt veszített volna.

Segélycsomagokat is leszórtak

A sajtóértekezleten elhangzott, hogy megkezdődött a humanitárius segélycsomagok leszórása is azokra az afganisztáni területekre, ahol remélhető, hogy a segély valóban a rászorultakhoz jut el. Arra a kérdésre, hogy vannak-e Afganisztán területén amerikai katonák, Donald Rumsfeld azt mondta: nem kíván folyamatban levő műveletről nyilatkozni, de ha jelentős számban lennének ott amerikai katonák, akkor az már ismertté vált volna.