Az irakiak férfiasságuk bizonyítására készülnek

2002.12.04. 15:29
Gondolkodás nélkül bevetik tömegpusztító fegyvereiket Husszein védelmében az irakiak - jelentette ki a diktátor egyik főtisztje. Irak egyébként nem számít az amerikaiakkal "kollaboráló" arab országok támogatására, Szíriában egyenesen csalódtak. A háborúban mindenesetre annak bizonyítására készülnek, hogy az irakiak "igazi férfiak".
Fotó: EPA
A vegyifergyverek bevetését sem tartja kizártnak az iraki diktatúra védelmében Husszein egyik katonai vezetője. "Az iraki rezsim megvédi becsületét és létét" - mondta el a neve elhallgatását kérő főtiszt az al-Kudsz al-Arabi című, Husszeint nyíltan támogató londoni arab napilapnak kedden.

Minden rendelkezésre álló vegyifegyverrel

"Amikor a rezsimet Al-Faunál támadták, vagy amikor Halabdzsánál az irániak majdnem áttörték a frontot, büszke népünk minden rendelkezésre álló vegyifegyvert bevetett" - idézte fel az Irak Irán elleni háborúját a főtiszt. "Ne várja hát senki, hogy ölbe tett kézzel tűrjünk bármilyen agressziót, melynek célja nem csupán leváltásunk, hanem elpusztításunk" - tette egyértelművé a nehezen félreérthető utalást.

Partizánháború

Az iraki védelmi taktikáról a kormányzó Baath-párt egyik vezetője is kifejtette nézeteit a lapban. A haditerv három részből áll: a Köztársasági Gárda alakulatai a városok, elsősorban Bagdad közelében ássák be magukat, hogy megakadályozzák az amerikai szárazföldi előretörést, valamint a lázadásokat. Ha ez kudarcot vall, a városokban az "elit elitje" várja majd az előretörő csapatokat, komoly utcai harcokra kényszerítve a támadót. A végső bukás esetén Husszein személyi testőrsége szervezné a belső ellenállást.

Fotó: EPA
Macsóvirtus

A pártvezető szerint nem ismétlődhet meg az iraki hadsereg 1991-es összeomlása, mert "Irak és hűséges fiai" megvédik "országuk becsületét". "Büszkék lehetnek majd ránk, bebizonyítjuk, hogy az irakiak igazi férfiak" - mondta. A diktatúra vezetése "nem veti bizalmát" az arab országokba és az arab tömegekbe, "csak magukra támaszkodnak". A pártvezért még a környező országok "kollaborációja" sem lepné meg. Különösen csalódott a Biztonsági Tanács-tag Szíriában. Az 1441. számú határozatot támogató országtól elutasítást, de a "legrosszabb esetben is legalább tartózkodást" vártak a határozat meghozatalakor.