Anglia legnagyobb hajtóvadászata

2005.07.26. 14:44
Versenyt fut az idővel a Scotland Yard, jelentette be a brit rendőrfőkapitány. Ian Blair szerint a csütörtökön kudarcot valló robbantók Londonban húzták meg magukat és újabb támadásokat terveznek.

A Scotland Yard történetének legnagyobb hajtóvadászata zajlik, jelentette be keddi sajtótájékoztatóján Sir Ian Blair rendőrfőkapitány. Blair szerint "briliánsan megszervezett akció zajlik", melyben legfőbb ellenségük az idő, írja a CNN. A hatóságok attól tartanak, hogy a csütörtökön kudarcott valló öngyilkos merénylők londoni menedékekházakban rejtőznek és új akciót terveznek.

A rendőrség adatai szerint semmi sem utal arra, hogy a merénylők elmenekültek az országból.

Kelet-afrikai robbantók

A csütörtöki robbantással kapcsolatban eddig öt gyanúsítottat vettek őrizetbe, valamennyiüket az összeesküvés segítségével vádolják, jelentette a CNN. A hatóságok eddig két merénylőt azonosítottak, a kelet-afrikai, feltehetően szomáliai származású Muktar Said Ibrahim, aki Muktar Mohammed Said néven is ismert, a 26-os buszt kísérelte meg felrobbantani, Yasin Hassan Omar, aki Said honfitársa lehet, a Victoria metróvonal a Warren Streetre tartó szerelvényében robbantott sikertelenül.

A rendőrség adatai szerint a négy merénylő ugyanarról az állomásról, a Stockwellről indult útnak.

A hatóságok már átvizsgálták azt az észak-londoni lakcímet, ahol a merénylők egyike - sajtóértesülések szerint Said - lakott. A házkutatás eredményeként fogták el a negyedik és az ötödik gyanúsítottat.

Az első merényletsorozat vizsgálata még nem hozott eredményt

A július 7-i, ötvenkét áldozatot követelő robbantás ügyében még senkit sem vettek őrizetbe, jelentette be Blair. A négy merénylő akkor életét vesztette. A rendőrség egyelőre arról sem beszél, hogy ugyanolyan bombákat használtak-e a múlt csütörtöki, mint a két héttel korábbi robbantásokhoz, írja a CNN.

A terrortámadások megmozgatták a brit politikát is. Tony Blair kedden az ellenzéki pártokkal egyeztetett a terrorellenes törvénycsomagról. A CNN értesülései szerint az új rendelkezések részeként betiltanák a terrortámadásokat éltető megnyilatkozásokat - a lépést a külföldről érkezett szélsőséges muzulmán hitszónokok megfékezésére vezetnék be. Ugyancsak tiltottá válna a merényletek tervezése, illetve a bombareceptek letöltése az internetről.

Michael Howard, a konzervatívok leköszönő elnöke támogatásáról biztosította a kormányfő tervét. Howard szerint minden brit párt egyet ért a szigorításokkal.