Azonosították az isztambuli merénylőket

2003.11.21. 14:04
A török rendőrség azonosította azt a két öngyilkos merénylőt, aki csütörtökön támadást hajtott végre Isztambulban két brit érdekeltség ellen. A hatóságok "többeket" őrizetbe vettek. Többen is további merényletek veszélyére figyelmeztették a török hatóságokat. Az al-Kaida közleményben vállalta magára a robbantásokat.
Tekintse meg képeinket!
Hivatalosan is magára vállalta a csütörtöki isztambuli robbantásokat az al-Kaida. A terrorszervezet az al-Mudzsahidun szélsőséges iszlámista honlapon nyilvánosságra hozott közleményét ugyanaz az Abu Hafsz al-Maszri Brigádok írta alá, amely a szombati, isztambuli zsinagógáknál végrehajtott robbantások elkövetését is vállalta.

A közlemény szerint a brit célpontok elleni támadások célja "az iszlám ellen harcoló Nagy-Britannia nyugalmának tönkretétele". A közlemény név szerint is célpontként említi a robbantásban megölt Roger Short brit főkonzult, aki a szervezet szerint "nagy tapasztalattal bírt az iszlám elleni küzdelemben, és a brit regionális politika egyik agytrösztje volt".

"Tudja meg Nagy-Britannia és népe, hogy az Amerikával való szövetség nem hoz számára se jólétet, se biztonságot" - zárul a közzétett szöveg.

Isztambul elkerülésére szólít a külügy
A Külügyminisztérium az isztambuli robbantások nyomán kialakult helyzetre tekintettel azt tanácsolja a magyar állampolgároknak, hogy egyelőre halasszák el Isztambulba vagy Isztambulon keresztül történő utazásukat - tájékoztatta Tóth Tamás pénteken közleményben az MTI-t. Elővigyázatossági intézkedésként az Isztambuli Főkonzulátus ideiglenesen szünetelteti működését, helyette a magyar állampolgárok törökországi konzuli védelmét az ankarai nagykövetség látja el, amely a 00/90/312/4422273-as telefonszámban érhető el - olvasható a külügyi szóvivő közleményében.

A merénylettel kapcsolatban "több gyanúsítottat" is letartóztattak a török hatóságok - jelentette az AP. Abdullah Gül török külügyminiszter a letartóztatások hírét ugyan megerősítette, részleteket azonban nem kívánt közölni a hírügynökséggel.

Tudatlan merénylőfeleség
Az újságból tudta meg férje halálát az isztambuli merényletek egyik öngyilkos végrehajtójának felesége. "Nem mondott nekem soha semmit" - mondta el a Vatan című napilapnak a 28 éves Aysun Cabuk, Mesut Cabuk özvegye, aki egy robbanóanyaggal rakott furgont robbantott fel november 15-én az egyik isztambuli zsinagóga előtt. Aysun elmesélte, hogy munkanélküli ura sokat olvasta a különböző iszlám könyveket, és egyre vallásosabb lett. Október 3-án indultak el Isztambulba 3 éves lányukkal és 10 éves fiukkal, mert férje munkát keresett. "Időről időre a férjem hazajött, és azt mondta: munkát keres. Öt nappal az események előtt hazajött a bőröndjéért és az útleveléért. "Dubajba megyek. Áldjon meg az Isten!" - mondta. "Az újságból tudtam meg, hogy meghalt a támadásban" - tette hozzá a kamikáze özvegye.
A Hürriyet című török napilap értesülései szerint hét gyanúsítottat vettek őrizetbe. A lap értesülései szerint a nyomozók azonosítottak két török állampolgárságú öngyilkos robbantót is.

Egyikük - egy 27 éves férfi - iskolatársa volt az isztambuli zsinagógák elleni múlt szombati öngyilkos merényletek egyik tettesének - írta lap, nem nevezve meg az azonosított elkövetőket.

Az AP értesülései szerint több külföldi kormány is további támadások veszélyére hívta fel a török hatóságok figyelmét.

Csütörtökön brit érdekeltségek, a konzulátus és a HSBC bank épületeinél robbant bomba Isztambulban. Huszonhét ember meghalt, 450 megsebesült. A halálos áldozatok között van a brit főkonzul is.