Újabb észak-koreai rakétateszt

2003.03.10. 09:56
Hajók ellen bevethető rövid hatótávolságú rakétát tesztelt Észak-Korea hétfőn. Az amerikaiak szerint a kísérlet arra utal, hogy a sztálinista diktatúra nagy hatótávolságú rakétái tesztjére készül. A válság fejleményeiből azt a következtetést vonta le a CIA, hogy hamarosan megindulhat az atomfegyvergyártás a megosztott félszigeten.
Rakétakísérletet hajtott végre helyi idő szerint hétfő délelőtt Észak-Korea - írja a New York Times. A "Selyemhernyó" kódnevű rövid hatótávolságú, hajók elleni rakéta tesztje aggodalmat váltott ki Japánban. A hír hatására az iraki konfliktus miatt amúgy is gyengélkedő tokiói tőzsde húsz éves mélypontra, 8000 pont alá zuhant. A Nikkei zárás előtt aztán a japán jegybank beavatkozásának hatására újra a lélektani határ felé kúszott, a napot 8042,26 ponton zárta.

Az Egyesült Államokat nem érte váratlanul a kísérlet, az előkészületekre utalt, hogy a kommunista diktatúra az ország tengerpartjának üresen hagyására szólította tengerészeit.

Nagy hatótávolságú rakéta tesztjére készülnek?

Az amerikaiak szerint a jelenlegi kísérlet arra utalhat, hogy Észak-Korea nagy hatótávolságú Taepodong, esetleg közepes hatótávolságú Nodong rakétái tesztjére készül. Észak-Korea 1998-ban Japán felett tesztelte 2500 kilométer hatótávolságú Taepodong rakétáját - a kísérletet követő diplomáciai üzenetváltást követően a kommunista diktatúra moratóriumot hirdetett a hasonló kilövésekre.

Hamarosan beindulhat az atombombagyártás

Az Egyesült Államok szerint a fejlemények arra utalnak, hogy Észak-Korea hamarosan fegyvergyártásra is alkalmas tisztaságú plutónium-gyártásba kezdhet. A CIA szerint az elmúlt években két atomtöltetet gyártott le, bár nem tudni, hogy azokat rakétákra szerelhető robbanófejekké alakították-e. A hétfőn tesztelt rakéta kis méretéből adódóan legfeljebb hagyományos töltettel szerelhető fel - írja a New York Times.