Rumsfeld: Irakot nem tartják vissza a fegyverzetellenőrök

2003.03.04. 15:53
Az ENSZ fegyverzetellenőreinek jelenléte nem akadályozza Irakot a fegyvergyártásban - véli Donald Rumsfeld. Az amerikai védelmi miniszter szerint Irak minden egyes kooperatív lépés előtt hónapokig húzza az időt, így a leszerelés évekig tartana. Rumsfeld a hadműveletek vezetésével megbízott Tommy Franks tábornokkal egyezteti a haditerveket.
Irak a fegyverzetellenőrök jelenléte mellett is képes új fegyvereket gyártani - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter a BBC-nek adott, kedd este bemutatásra kerülő exkluzív interjújában. Mint mondta, még a határozatsértő al-Szamud 2-es rakéták szétszerelése sem elég bizonyíték Irak együttműködésére.

A jelenlegi tempó mellett évekig tarthat a leszerelés

A Bush kormányzat "héjáinak" vezetőjeként számon tartott Rumsfeldet nem győzték meg az irakiak leszerelés érdekében tett lépései. "Irak minden egyes kooperációra utaló lépését hónapokig tartó tagadás előzi meg" - mondta a védelmi miniszter a BBC-nek. "Ilyen vontatott folyamat esetén éveket vehet igénybe a tényleges leszerelés" - jelentette ki.

Egyeztetik a haditervet

Rumsfeld kedden újabb hatvanezer amerikai katonát mozgósított, Irak térségében immár 141 ezer katona várja a támadás kezdetét és további 123 ezer tart a Perzsa-öböl felé. A miniszter találkozik Tommy Franks tábornokkal, az invázió levezényléséért felelős főtiszttel is.

A BBC információi szerint Franks és Rumsfeld a haditerveket dolgozzák át, mivel Törökország elutasítása miatt meghiúsult a két fronton indított támadás terve.