Huszein megesküdött a győzelemre

2003.03.04. 15:07
Az Egyesült Államok "Isten alternatívájának" hiszi magát, ám "az igazhitűek győzelmet aratnak" - jelentette ki az iszlám újév alkalmából írt levelében Szaddám Huszein. A diktátor kemény szavai ellenére Irak folytatta tiltott fegyverei megsemmisítését, Bagdadtól északra több, antraxszal és butolinum toxinnal töltött bombát ástak ki.
Amerika rabigába akarja dönteni az arabokat - áll Szaddám Huszein az iszlám újév alkalmából közzé tett levelében. Az iraki diktátor az állami televízióban felolvasott levelében fogadalmat tett "a zsarnok" legyőzésére. Az amerikaiakon "arroganciájuk sem segíthet" - írta a diktátor.

Győznek az igazhitűek

Huszein szerint "a zsarnok" Egyesült Államok "Isten alternatívájának hiszi magát, ám ördöge a gonosz szakadékába hajította őt". Ígérete szerint azonban "az igazhitűek győzelmet aratnak majd a zsarnok felett".

Még két rakétát bezúztak

A kemény szavak ellenére Irak folytatta az ENSZ határozatait megsértő al-Szamud 2-es rakétái megsemmisítését is - az AP értesülései szerint újabb két rakétát zúztak be Bagdadtól északra. Irak így már legalább 18-at megsemmisített több mint száz rakétájából. A megsemmisítések tényét Hiro Ueki, a fegyverzetellenőrök egyik szóvivője is megerősítette.

Antrax a homokban

A diktatúra emellett megsemmisített több, az al-Fatah rakéták gyártásához használt öntvénykamrát és beleegyezett több tudósa meghallgatásába is. Kiástak több R-400 típusú vegyi bombát is, a fegyverek feltehetően antraxszal és butolinum toxinnal voltak feltöltve. Az AP jelentése szerint egy Bagdadtól északra fekvő, használaton kívüli helikopter-reptéren 154 R-400-as bombát ástak el.

Mindez azonban nem elégíti ki az Egyesült Államokat. "Irak nem működik együtt" - jelentette ki Ari Fleischer fehér házi szóvivő hétfőn. Az amerikaiak a jövő héten kívánják szavazásra bocsátani határozati javaslatukat az ENSZ Biztonsági Tanácsában.  • Hírek
  • Személyi kölcsön