'Megkérdezem Vlagyimirtől, mit miért csinál'

2005.02.21. 16:59
Oroszország demokratizálása az Egyesült Államok stratégiai célja, ismerte el az amerikai külügyminiszter-helyettes. A demokrácia terjesztésének fontosságát Bush is hangsúlyozta brüsszeli beszédében. Az amerikai elnök szerint az EU-nak is feladata Oroszország demokratizálása.

Fagyos hangulatúvá válhat George W. Bush és Vlagyimir Putyin csütörtöki pozsonyi csúcstalálkozója. Bár Bush állítása szerint baráti csúcstalálkozóra készül, az Izvesztyija című orosz lapnak nyilatkozva bevallotta, "megkérdezem Vlagyimirtől, miért teszi ezt vagy azt". A lapnak nyilatkozva Bush tartózkodott az orosz belpolitika bírálatától, a hangsúlyt a terrorizmus elleni közös harcra helyezte.

Európai körútja első állomásán, Brüsszelben ugyanakkor kiállt a volt szovjet tagköztársaságok demokratikus mozgalmainak támogatása mellett. Robert Zoellick frissen kinevezett amerikai külügyminiszter-helyettes közleményében elismerte, hogy az utódállamok demokratizálásának végcélja Oroszország demokratizálása, írják az orosz lapok.

Bush brüsszeli nyilatkozata szerint az Európai Uniónak is feladata az oroszországi demokratizálódás előrelendítése. Ennek fényében kiemelten dícsérte az EU ukrajnai szerepvállalását.

Elemzők szerint a csütörtöki csúcstalálkozón a Kreml számára kényes témák közül a Jukosz erőszakos államosítása, az oroszországi jogrend bizonytalansága és az igazságszolgáltatás politikai eszközként való használata is felmerülhet. Felmerülhet még az orosz atomlétesítmények részleges amerikai ellenőrzés alá helyezése is.

Brüsszeli tárgyalásain Bush az orosz viszony mellett az EU-val való viszony megújításáról is szólt. Nagyívűként jellemzett beszédében a közös értékek, a szabadság és a demokrácia melletti kiállást hangsúlyozta.