Megoldhatatlan helyzetet teremtettek Beszlanban

2004.09.04. 18:00
Követtek el ugyan hibákat az orosz biztonsági szolgálatok, a véres végkifejletet azonban nem lehetett megakadályozni. A kialakult káoszban "mindenki mindenkire lőtt", az áldozatok egy része kereszttűzbe kerülhetett - véli Varga Miklós. A biztonsági szakértő szerint a túszdráma elején lehetett volna óvatosabban eljárni.
Véletlenek sorozata, illetve félreértések vezethettek a beszlani túszdráma véres végkifejletéhez - nyilatkozta az Indexnek Varga Miklós biztonsági szakértő, a Nemzetközi Testőrszövetség oktatási igazgatója. "Szakmai szemmel nézve valamilyen félreértés vezethetett a visszafordíthatatlan események sorozatához" - vélekedett.

Amikor levették a maszkot, véget ért

Varga szerint hibát az elején követhettek el az orosz biztonsági szolgálatok, mikor is talán nem a legmegfelelőbb emberre bízták a tárgyalásokat. "A túsztárgyalás komoly tudomány, komolyan képzett szakembernek kell lefolytatnia" - mondta. A sikeres tárgyalásnak számos feltétele van, például teljesíthető követelések, melyek ez esetben nem voltak adottak. "Amikor a túszszedők levették a maszkjaikat, az rossz jel volt, mutatta, hogy készek a halálra" - mondta.

Hogy pontosan mi robbantotta ki a pánikot, azt egyelőre nem tudni, talán sosem fog kiderülni. A szemtanúk beszámolója szerint egy, az iskola tornatermének falára erősített bomba zuhant le és robbant fel. Az eset idején pont az épületbe tartott a biztonsági alakulatok egy egysége, hogy a terroristákkal megbeszéltek értelmében összegyűjtsék a túszdráma során addig elesettek holttesteit. A felfokozott hangulatban a túszszedők könnyen félreérthették a biztonságiak cselekedeteit. "A kialakult káoszban aztán már mindenki lőtt mindenkire, a túszok közül sokan kereszttűzbe kerülhettek" - vélekedett Varga, aki szerint nem kizárt, hogy több túsz is baráti tűz áldozata lett.

Öntörvényű helyzet

Varga szerint a médiával sem bántak megfelelően. A kaotikus helyzetet a televíziótársaságok szinte testközelből közvetítették, ami akadályozhatta a mentést. Varga szerint pedig a médiát akár okosan fel is használhatták volna - egyrészt a kint hírekre váró rokonok megnyugtatására, másrészt a bentiek tájékoztatására/félretájékoztatására. "A média komoly taktikai fegyver egy túszválsághelyzetben" - mondta.

Összességében azonban Varga is elismerte, hogy a kialakult helyzetben nem nagyon lehetet mást tenni. "Öntörvényű szituáció volt", amit a nyugati biztonsági szolgálatok sem tudtak volna másként kezelni. Ahogy az sem biztos, hogy a helyzetnek volt más, kevesebb áldozattal járó megoldása.