Rendszeres verések, nemi erőszak az iraki börtönökben

2004.05.21. 11:14
Rendszeresen erőszakoskodtak foglyaikkal az amerikai börtönőrök az abu-grébi börtönben. A foglyokat többször embertelenül elverték, még a fiatalkorúakat sem óvták. Tanúvallomások szerint egy tizenöt-tizennyolc éves fiú is nemi erőszak áldozata lett.
Brutálisan verték és többször megerőszakolták foglyaikat az abu-grébi börtön őrei - derült ki tizenhárom fogoly a Post birtokába került írásos vallomásából. "Azt mondták, a végén majd meg akarunk halni, de ez nem fog megtörténni" - írta vallomásában Amin Szaid al-Sejk, a 151362-es számú fogoly. A férfit meztelenre vetkőztették, "szégyenletes pózba" kényszerítették, majd az egyik őr egy meztelen nő képét ragasztotta a hátára és nemi erőszakkal fenyegette meg.

Al-Sejk megúszta a nemi erőszakot, több társa viszont nem. Kaszim Mehadi Hilasz, a 151108-as számú fogoly szemtanúja volt, amikor a hadsereg egy tolmácsa megerőszakolt egy 15-18 éves fiút. Az eset ugyan egy lefüggönyözött sarokban történt, a fiú sikoltozására azonban Hilasz belesett a függöny mögé. "Nagy fájdalmai voltak" - vallotta Hilasz.

A fogoly egy másik nemi erőszaknak is tanúja volt. A szerdán bíróság elé állított Charles Graner őrvezető egy foszforeszkáló fényrudacskával erőszakolt meg egy lekötözött foglyot. Granert több fogoly is azonosította. A Post birtokába került egy megerőszakolt túsz vallomása is. A férfit letartóztatása után napokig meztelenül tartották és arra kényszerítették, hogy négykézláb járjon.

Rendszeres verések

Az ötödik napon vallomása szerint brutálisan megverték, majd a földre szorították. Az egyik őr kigombolta a nadrágját. "Sikítani kezdtem" - áll az áldozatvédelmi okokból meg nem nevezett fogoly vallomásában. A katonák egyike ekkor a fejére lépett, egy másik pedig világító rudacskával megerőszakolta. "Mindent lefotóztak" - vallotta az áldozat.

Az erőszakon túl verésekkel is kínozták a foglyokat. Al-Sejket vallása meggyalázására kényszerítették. "Azt mondták, hogy ha együttműködök, ramadánra már haza is mehetek. Vallomást tettem, mégis bent tartottak" - vallotta. A legszentebb muzulmán ünnep alatt is folyamatosan kínozták. Az őrök a kínzások során eltört lábát ütötték és az iszlám vallás gyalázására kényszerítették. "Megtagadtam a vallásomat, arra kényszerítettek, hogy Jézusnak hálálkodjak az életemért".

Általános gyakorlat

A Post birtokába került vallomásokból kiderült, hogy a megalázás általános gyakorlat volt. Valamennyi foglyot meztelenre vetkőztették, legtöbbjüket női alsóneműk hordására kényszerítették. A vallásos foglyokat disznóhússal etették és alkohol fogyasztására kényszerítették. Ételüket gyakran a vécébe öntötték, és arra kényszerítették őket, hogy onnan egyenek.

A Post birtokába került tizenhárom vallomást januárban jegyezték le amerikai vizsgálótisztek. A külön-külön felvett vallomások megegyeznek a kínzások részleteiben. A vallomások két részből állnak: a foglyok saját kézzel írott vallomásából és ezek hivatalos angol nyelvű fordításából - írja a Post. A vallomásokat a börtönbeli visszaéléseket vizsgáló Antonio Taguba vezérőrnagy kérésére rögzítették.

A botrány kirobbanása óta több, a kínzásokban érintett börtönőr írásos nyilatkozatot tett, miszerint a kihallgatótisztek utasították őket a foglyok megpuhítására. Charles Graner szintén ezzel védekezik a katonai bíróság előtt - írja a Post.