Emőke
-4 °C
9 °C

Két újabb kép az iraki kínzásokról

2004.05.20. 13:00
Nem érti az abu-grébi börtönben történtek miatt megvádolt Ivan "Chip" Frederick, hogy a hadsereg miért velük, és miért nem a foglyokat meggyilkoló tisztekkel foglalkozik. Családjának küldött emailjéhez egy agyonvert irakiról készült fotókat mellékelt.
Két újabb, az abu-grébi börtönben a kínzásokról készített fotó került nyilvánosságra - jelentette az ABC News. A hírtelevízió birtokába került felvételeken Charles Garner és Sabrina Harman örvezetők pózolnak egy agyonvert iraki holtteste felett. A férfit a feltételezések szerint a börtön egyik CIA-s vagy szerződéses kihallgatótisztje verte agyon a börtön zuhanyzójában.

Ki takarítsa el a holttestet

Jason Kenner őrvezető az ABC birtokába került vallomása szerint a férfit a haditengerészet különleges alakulata, a SEAL hozta be, makkegészségesen. Amikor holtan kihozták a fürdőből, Kenner véraláfutásokat és horzsolásokat látott a testén.

Az őrvezető vallomása szerint a férfit jégtömlők közé helyezték, miközben a CIA és a katonaság kihallgatótisztjei azon vitáztak, hogy ki szabaduljon meg a holttesttől. A haláleset ügyében négy másik esettel együtt az igazságügyi minisztérium kezdett vizsgálatot.

A gyilkosságokat lassabban vizsgálják

A halottról Ivan "Chip" Frederick készített felvételeket, amiket hazaküldött a családjának. Emailjében azon értetlenkedett, hogy míg ellene gyors lépésekben halad az eljárás, a férfi haláláért felelős tisztek ellen kevésbé intenzív a nyomozás - írja az ABC.

Garner ügyvédje, Guy Wornack szerint a felvétel megengedhetetlen "akasztófahumor". Ugyanakkor az ügyvéd nem érti, hogy az amerikai hatóságok miért nem az abu-grébi börtönben elkövetett gyilkosságok után nyomoznak.

Egy év fényképezésért

A börtönben tapasztaltak ügyében indított eljárásban szerdán megszületett az első ítélet is. A vádalkut kötő Jeremy Sivits őrvezetőt négy vádpontban találták bűnösnek, a foglyok megalázása és a fényképezés miatt a kiszabható legsúlyosabb, egy éves börtönbüntetést kapott és le is szerelték.