A végjátékban buktunk el a litvánok ellen

2001.09.18. 18:35
A magyar női kosárlabda-válogatott negyedik csoportmérkőzését vívta a franciaországi Európa-bajnokságon. Az ellenfél a négy évvel ezelőtti kontinensviadal győztese Litvánia volt, amely ezúttal három ponttal bizonyult jobbnak a mieinknél. A magyar csapat mindössze az első negyedben nyújtott elfogadható teljesítményt - ekkor tizenkét ponttal is vezettek - ám a másik háromnegyedben, csak árnyéka volt önmagának Rátgéber László csapata.
A tét nem volt kisebb, mint hogy a győztes szinte már a legjobb nyolc között érezheti magát. A mieink az eddigi találkozókon megverték az oroszokat és a szlovákokat, míg vereséget szenvedtek a csehektől.

Az előjelek szoros mérkőzést ígértek, hiszen a mieink az egyik legkevesebb pontot kapták, míg ellenfelük a legtöbbet dobta a csoportban. A litvánok kulcsszerepet szántak az egykori pécsi kedvencnek, Vilutytének. Ráadásként az a spanyol hölgy volt az egyik játékvezető, aki nem a legkövetkezetesebben fújt a csehek elleni találkozón.

Remek kezdés, álomjátékkal

Az első támadást a litvánok vezették, és a vezetést is megszerezték, ám a mieink hamar fordítottak. Seres hárompontosával az előnyünk nőtt, az első negyed felénél hat pont volt a mieink előnye. Károlyi pedig úgy kezdte el szórni a pontokat, ahogy azt az Európa-bajnokság előtt várták tőle.

A magyar válogatott pedig olyan formában játszott - parádés védekezés, pontos befejezés - hogy az előnyünk percek alatt tízpontosra nőtt. Ez az előny a negyed végére leapadt hétpontra, de a mieink játéka bizakodásra adott okot a továbbiakra. (21-14)

Felzárkóztak a litvánok

Sajnos a második tíz perc nem úgy kezdődött, ahogy azt vártuk, és ellenfelünk pillanatok alatt átvette a vezetést. Úgy dobtak tíz pontot a litvánok, hogy a mieink ez idő alatt képtelenek voltak a kosárba találni. Károlyi és Újhelyi révén egyenlítettünk, és ha nehezen is, de ismét megszereztük a vezetést.

Két perccel a negyed vége előtt ismét döntetlen volt az állás, ám a nagy szünetre a litvánok térhettek egypontos előnnyel. Az első negyed látványos játéka után a mieink a második játékrészben teljesen szétesően, erőtlenül játszottak, ennek eredményeként csak tíz pontot dobtak. (31-30)

Hidegzuhany a III. negyedben

A mi kosarunkkal kezdődött a harmadik negyed, aztán egy darabig ez volt a legnagyobb sikerélményünk, hiszen Vilutyté vezérletével a litvánok nyolc ponttal elmentek. Úgy tűnt, a mieink nem találják a litván rohamok ellenszerét, és hiába kért időt Rátgéber edző, tovább nőtt az ellenfél előnye.

Rátgéber László: Kissé elfáradtak a játékosaim
- Nagyon elkeseredtek a lányok a vereség után, sírtak is, de sikerült megvigasztalnom őket. A legjobb ötösünkkel kezdtünk, de úgy érzem, egy kissé elfáradtak a játékosaim. Azt hiszem, a nevükben is ígérhetem, hogy a következő mérkőzésen, a görögök ellen mindenképpen győzni fogunk. Ha szerencsések vagyunk egy körbeverés esetén, akár még csoportelsők is lehetünk.
Hiába álltak át a mieink a zónavédekezésre, ezt nemes egyszerűséggel átdobták a litvánok. A magyar lányok pedig képtelenek voltak távolról dobni, a palánk alatt pedig semmit nem mutattak az Eb-n eddig látott határozott védekezésükből. A litván csapat nem játszott jól, ám így is magabiztosan őrizte előnyét, amely a negyed végére tizenkét pontra nőtt. (43-55)

A végjáték a miénk, a meccs a litvánoké

A magyar együttes teljes védekezési repertoárját végigpróbálta, ám így sem sikerült nyolc pontnál közelebb kerülni a litvánokhoz. Az utolsó öt percre a litvánok közül ketten is kipontozódtak, ami reményt adott, hiszen a mieink az oroszok és a szlovákok ellen is a végjátékban nyertek.

Az utolsó percekre visszatért az addig pihentetett Iványi - aki egyébként a csapat legjobbja volt - és új lendületet adott a csapatnak. Így amikor kevesebb, mint három perc volt hátra, már csak egy pont volt Kurtinaitienék előnye. Újabb litván pontok, és amikor már egy perc sem volt hátra, néggyel ment az ellen. Negyven másodperccel a vége előtt ziccert hibázunk, ám szerencsére a litván akció is pont nélkül zárult.

Kevesebb, mint húsz másodperc volt hátra, amikor mi támadhattunk hárompontos hátrányban, amikor elkapkodták Csákék a támadást. Így a litván válogatott hárompontos diadalt aratott a magyar csapat felett. A mieink ezzel megmutatták, hogy nem ér semmit a végső győzelemre is esélyes oroszok legyőzése. Ezért meg kell verni a csoport záró találkozóján a görög csapatot, és a csoport többi találkozójának eredménye dönti el, hányadik helyen lép tovább Rátgéber László csapata.

Jegyzőkönyv:


Litvánia-Magyarország 65-62 (14-21, 17-9, 24-13, 10-19)
Gravelines, 200 néző, V: Landeira (spanyol), Araujo (portugál)
pontszerzők: Baranauskaite 18, Vilutyte 16/6, Brazdeikyte 13, Vadapalaite 7/3, Dambrauskaite 5, Sinskiene, Berukstiene, Kurtinaitiene 2-2, illetve Seres 12, Károlyi 12/6, Iványi 11, Csák 7, Béres 6, Újvári 4, Csákány, Kosjár, Papp, Újhelyi, Kalmár-Nagy 2-2