Kajaknégyes: Itt a vége

2005.09.05. 16:14
A kétszeres olimpiai bajnok kajaknégyes tagjai elismerik, hogy a zágrábi világbajnokságon az egyéni számokban indulók miatt áldozták fel a közös szereplést, de utólag ezt rossz döntésnek tartják. Ugyanakkor hiába állnak emberileg még mindig nagyon közel egymáshoz, nem indulnak többé együtt.
"Nehéz kimondani, de minden bizonnyal itt a vége ennek a négyesnek" - mondta Kammerer Zoltán, a kétszeres olimpiai bajnok férfi kajaknégyes vezérevezőse azon a sajtótájékoztatón, melyen az egy hete véget ért zágrábi világbajnokság eredményeit értékelték az érintettek.

Soha, talán 2008-ban

Kammerer kijelentését megerősítette Storcz Botond is, aki elmondása szerint már nem lát esélyt, hogy újra egy hajóba üljenek, de azért hozzátette: "Soha nem mondom, hogy soha". Ugyanezt mondta Vereckei Ákos is, aki még nem szerepelt ilyen jó csapatban, és bár kevés esélyt lát a későbbiekben a közös szereplésre, boldog lenne, ha a 2008-as olimpián ismét együtt lennének.

A korelnök Horváth Gábor nem akart ilyen messzire tekinteni, ő egyelőre csak a jövő évi szegedi vb-re gondol, ott szeretne minél jobb helyezést elérni, hogy kijavítsa az idei bakit. A vb-szereplést egyöntetűen egy rossz döntés következményének tekintik.

Gyenge idei mérleg
A Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor összetételű négyes a hazai a válogatókon védettséget élvezett. A horvátországi versenyt egy hónappal megelőző poznani Európa-bajnokságon is formán kívül eveztek, hatodikak lettek, míg a vb-n egyetlen magyar egységként nem sikerült kivívni a döntőbe jutást. A negyedik helyet hozó előfutam után a középfutamban csak a kilencedikek lettek, így még a döntőbe sem jutottak be.

Az éremben bíztak

"Úgy utaztunk ki, hogy legalább egy dobogós helyezést elérjünk, pedig tudtuk, éreztük, hogy nem vagyunk túl jó formában. Az előfutamok után azonban látszott, messze vagyunk a legjobbaktól, semmi esélyünk nem lenne. Ezért döntöttünk úgy, hogy Ákos egyes és Zoli páros szereplése érdekében 'feláldozzuk' a négyest. Utólag átgondoltuk a történteket, és beismerjük, hogy rossz döntést hoztunk" - mondta Horváth, a Sydneyben és Athénban is olimpiai bajnok egység legidősebb tagja.

Kammerer szerint ez nem volt sportszerűtlen lépés, a B-döntőt azért akarták elkerülni, mert azt szombaton délután rendezték, és ha indulnak, nem tudtak volna felkészülni a vasárnapi versenyekre. "Ugyanakkor tudtuk, hogy ez nem jó, és amikor kieveztünk a partra, nem csak a nézőtérről, de a többi versenyzőtől is döbbent csend fogadott minket" - tette hozzá.

Horváth: A balhé megint elnyomja az eredményeket


Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor

A sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben, melyek szerint komoly viták vannak a csapaton belül, csak annyit mondtak: az 1999 óta tartó, több megszakítással is tarkított közös pályafutásuk során emberileg most vannak a legjobb kapcsolatban egymással.

Horváth Gábor az Index érdeklődésére elmondta, elismerik ugyan saját felelősségüket, de szomorúnak tartja, hogy a közvéleményt ez a téma jobban foglalkoztatja, mint a hat vb-arany. "Igaz ezen már nem lepődök meg, hiszen egy éve is sokkal többet foglalkoztak a doppingolással gyanúsított Annussal és Fazekassal, mint az olimpiai bajnokokkal" - mondta Horváth.

Angyal: Ne bántsák őket

A válogatott szövetségi kapitánya, Angyal Zoltán szerint nem szabad "bántani" a négyes tagjait, hiszen eddig számtalan jelentős eredményt értek el pályafutásuk során. Ugyanakkor ő is úgy érzi, ez volt az utolsó közös szereplésük, de a jövővel kapcsolatban nem akart találgatásokba bocsátkozni. "Az biztosnak látszik, hogy aki ezentúl egyesben indul, az nem indul párosban és négyesben, mert a mezőny annyira erős már, hogy nem szabad az erejét elpazarolnia. " - mondta Angyal.

A Kammerer, Storcz, Vereckei, Horváth felállás eredményei:
1999-es vb, Milánó: aranyérem
2000-es Eb, Poznan: ezüstérem
2000-es olimpia, Sydney: aranyérem
2001-es Eb, Milánó: ötödik hely, a négyes szétesik
2004-es Eb, Poznan: aranyérem
2004-es olimpia, Athén: aranyérem, címvédés
2005-es Eb, Poznan: hatodik hely
2005-ös vb, Zágráb: nem jutnak a döntőbe