Judit
2 °C
7 °C

Kati néni farkast kiáltott

2007.10.09. 19:58
Legközelebb október huszonötödikén derülhet ki, hogyan zárul Angyal Zoltán kajak-kenu szövetségi kapitány és a legsikeresebb magyar edző, Fábiánné Rozsnyói Katalin májusi pengeváltása. A két szakember álláspontja továbbra is távol van egymástól, az elnökség szavazata dönt.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke, Kadler Gusztáv előrejelezte, hogy a kedd délutáni elnökségi ülésen nem várható a májusban fellángolt, a kapitányi jogkört érintő vita megoldása.

Janiccsal erősebb lehetne a négyeshajó

Baráth Etele elnök ennek ellenére nagyon keményen és agilisan lépett fel a testület előtt, és szerette volna, ha mihamarabbi döntés születik az ügyben, hiszen legkésőbb októberben elkezdődik az olimpiai felkészülés. Baráth egy felmérést mutatott be a tagoknak, ebben a szurkolók 99 százaléka azt szeretné, hogy Janics ott legyen a négyeshajóban, és mindenki azt szeretné, ha újra lenne Janics, Kovács páros.

A történet Janics Natasa és edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin különválásával kezdődött. A szövetségi kapitány, Angyal Zoltán a Janics, Kovács Katalin párost benevezte a szegedi Világkupára, de az edző nem járult hozzá, mert Kovács ugyan az ő versenyzője maradt, Janics nem. Angyal felajánlotta lemondását, a világ legeredményesebb edzője, Fábiánné ugyanakkor visszavonulását hangoztatta.

A világbajnokságon Kovács egyéniben indult, megnyerte az olimpiai távú versenyt, Janics szintén megnyerte a kétszázat, de az nem szerepel a pekingi programban. Párosban a Benedek, Paksy duó a négyeshez hasonlóan második lett. A Janics, Kovács páros amióta összeült, uralta a versenyeket, egyszer sem kapott ki.

Tizenhat nap a megoldásra

Az elnökségi ülés a várakozásoknak megfelelően ebben a kérdésben elnapolta a döntés, október huszonötödikén kilenc órakor viszont már döntenie kell, nem lehet tovább halogatni.

"A múlt héten öt órát beszélgettem Kati nénivel, de az álláspontjaink nem jutottak közelebb. Ő azt szeretné, hogy a válogatókon négyeshajók versenyeznének, én pedig azt, hogy egyéni forma alapján válasszuk ki a legjobbakat. A szakmai bizottság előtt előadtam ugyanezt, újra vitatkoztunk, Kati néni, sokadszor farkast kiáltott" - mondta Angyal Zoltán.

A nemzeti érdek

Az Index úgy tudja, a két szakember vitája a személyeskedést sem nélkülözte, Fábiánné az egyik elnökségi tag szerint hisztizett. "Arról is vitatkoztak, hogy a nemzeti érdekek a legfontosabbak, és hogy legyen egy jó, remélhetőleg első helyen záró négyes. Fábiánné viszont továbbra is saját felségterületének tekinti a négyest" - tette hozzá. A legközelebbi ülésen feltehetően szavaznia kell a küldötteknek, melyik akarat érvényesül.

A férfiaknál sem egyértelmű a helyzet, a Kammerer, Kucsera sikerduó ugyanis nem biztos, hogy a párost favorizálná Pekingben, lehet, hogy a négyesben vennének részt.

Újabb feszültség?

Az elnökségnek nem lesz kis dolga, hogy tisztázza a kérdéseket, emellett Bakó Zoltán szerepvállalása is feszültséget szülhet. Bakó három olimpiai nyert Norvégiának, elismert, megbecsült szakember, de itthon eddig még nem ténykedett.

Séra Miklós betegsége után viszont azt szeretnék a tanítványok - köztük két olimpiai bajnok, Vereckei Ákos és Horváth Gábor -, hogy ő vegye át a felkészítést, mert benne bíznak. A szakvezető jelezte igényeit, és ha ezt a szövetség teljesítené, a többiek joggal tehetnék fel a kérdést, mi lesz velük, ők nem lennének annyira értékesek?

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?