Kati néni farkast kiáltott

2007.10.09. 19:58
Legközelebb október huszonötödikén derülhet ki, hogyan zárul Angyal Zoltán kajak-kenu szövetségi kapitány és a legsikeresebb magyar edző, Fábiánné Rozsnyói Katalin májusi pengeváltása. A két szakember álláspontja továbbra is távol van egymástól, az elnökség szavazata dönt.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség alelnöke, Kadler Gusztáv előrejelezte, hogy a kedd délutáni elnökségi ülésen nem várható a májusban fellángolt, a kapitányi jogkört érintő vita megoldása.

Janiccsal erősebb lehetne a négyeshajó

Baráth Etele elnök ennek ellenére nagyon keményen és agilisan lépett fel a testület előtt, és szerette volna, ha mihamarabbi döntés születik az ügyben, hiszen legkésőbb októberben elkezdődik az olimpiai felkészülés. Baráth egy felmérést mutatott be a tagoknak, ebben a szurkolók 99 százaléka azt szeretné, hogy Janics ott legyen a négyeshajóban, és mindenki azt szeretné, ha újra lenne Janics, Kovács páros.

A történet Janics Natasa és edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin különválásával kezdődött. A szövetségi kapitány, Angyal Zoltán a Janics, Kovács Katalin párost benevezte a szegedi Világkupára, de az edző nem járult hozzá, mert Kovács ugyan az ő versenyzője maradt, Janics nem. Angyal felajánlotta lemondását, a világ legeredményesebb edzője, Fábiánné ugyanakkor visszavonulását hangoztatta.

A világbajnokságon Kovács egyéniben indult, megnyerte az olimpiai távú versenyt, Janics szintén megnyerte a kétszázat, de az nem szerepel a pekingi programban. Párosban a Benedek, Paksy duó a négyeshez hasonlóan második lett. A Janics, Kovács páros amióta összeült, uralta a versenyeket, egyszer sem kapott ki.

Tizenhat nap a megoldásra

Az elnökségi ülés a várakozásoknak megfelelően ebben a kérdésben elnapolta a döntés, október huszonötödikén kilenc órakor viszont már döntenie kell, nem lehet tovább halogatni.

"A múlt héten öt órát beszélgettem Kati nénivel, de az álláspontjaink nem jutottak közelebb. Ő azt szeretné, hogy a válogatókon négyeshajók versenyeznének, én pedig azt, hogy egyéni forma alapján válasszuk ki a legjobbakat. A szakmai bizottság előtt előadtam ugyanezt, újra vitatkoztunk, Kati néni, sokadszor farkast kiáltott" - mondta Angyal Zoltán.

A nemzeti érdek

Az Index úgy tudja, a két szakember vitája a személyeskedést sem nélkülözte, Fábiánné az egyik elnökségi tag szerint hisztizett. "Arról is vitatkoztak, hogy a nemzeti érdekek a legfontosabbak, és hogy legyen egy jó, remélhetőleg első helyen záró négyes. Fábiánné viszont továbbra is saját felségterületének tekinti a négyest" - tette hozzá. A legközelebbi ülésen feltehetően szavaznia kell a küldötteknek, melyik akarat érvényesül.

A férfiaknál sem egyértelmű a helyzet, a Kammerer, Kucsera sikerduó ugyanis nem biztos, hogy a párost favorizálná Pekingben, lehet, hogy a négyesben vennének részt.

Újabb feszültség?

Az elnökségnek nem lesz kis dolga, hogy tisztázza a kérdéseket, emellett Bakó Zoltán szerepvállalása is feszültséget szülhet. Bakó három olimpiai nyert Norvégiának, elismert, megbecsült szakember, de itthon eddig még nem ténykedett.

Séra Miklós betegsége után viszont azt szeretnék a tanítványok - köztük két olimpiai bajnok, Vereckei Ákos és Horváth Gábor -, hogy ő vegye át a felkészítést, mert benne bíznak. A szakvezető jelezte igényeit, és ha ezt a szövetség teljesítené, a többiek joggal tehetnék fel a kérdést, mi lesz velük, ők nem lennének annyira értékesek?