Dakar helyett Inkák útja-ralit szervezhetnek

2008.01.10. 14:33
A mauritániai terrorfenyegetés miatt elmaradó Dakar-ralit új útvonalra terelhetik, és dél-amerikai országok nyitottnak tűnnek. Jövőre Barcelonából indulna a sorozat, 2010-ben Budapestről, csak nem tudni, hol lesz a cél.

A perui kormány egyeztet a chilei illetékesekkel arról, hogy jövőre az országon is áthaladjon a Dakar-rali. Jóváhagyás esetén a világ legnagyobb terepversenyét, amely az idén biztonsági okokból elmaradt, argentin, chilei, bolíviai, brazil és perui szakaszokon rendeznék meg 2009-ben.

Arturo Woodman a Perui Sportintézet (IPD) elnöke azt mondta, nagy tapasztalatuk van raliversenyek szervezésében, hiszen több mint negyven esztendeje sikerrel szervezik az "Inkák útja" elnevezésű viadalt. Az andokbeli ország sportéletének elsőszámú irányítója hozzátette, hogy Henry Bradley, a volt kiváló pilóta lesz a koordinátor az ügyben.

Az idén elmaradt viadalt pótlandó több elképzelés is felmerült: a dpa német hírügynökség magyar médiaforrásokra hivatkozva azt írta, hogy májusban magyar, román, szlovák és cseh útvonalakon rendeznék meg a viadalt. Szalay Balázs a Dakar-ralit is szervező Amaury Sport Organisation (ASO) kelet-európai képviselője azt mondta, egyelőre nem tud részletekkel szolgálni és megerősíteni sem tudja a hírt. Az ASO képviselői kedden tárgyalnak Budapesten a viadal jövőjéről. Jövőre Barcelonából indulna a futam, a tervek szerint 2010-ben Budapestről.

A szervezők múlt pénteken törölték a Dakar-ralit. A viadal 1979 óta íródó történetében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon. Az autósok között négy duó - közöttük Szalay Balázs - képviselte volna a magyar színeket, a motorosoknál ketten, a kamionosok mezőnyében pedig négyen.