Nem az autóversenyek ellen vannak, a Dakar ellen vannak

2008.01.04. 15:22
Nagy Miklós és csapata tavaly is elindult a Budapest-Bamako-ralin, és idén sem tervezik, hogy visszalépnének a versenytől. A Dakar-rali lefújása után is elindulnak, mert véleménye szerint Afrikában szeretik az autóvesenyt, csak Dakar-rasszizmus van.

"Izgulunk, de meg sem fordult, hogy lemondjuk a részvételt" - mondta Nagy Miklós, a Daciaval Bamakóba Team vezetője, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is nekivág a Budapest-Bamako-ralinak.

Dakar-rasszizmus van

A verseny január 12-én indul, és hét ország érintésével jut el a célba. Áthalad többek között Mauritánián is, ahol jelenleg olyan terrorveszély alakult ki, hogy emiatt elmarad a Dakar-rali, amely egy héttel a Bamako előtt indult volna.

"A Dakart sosem szerették, őrült ámokfutásnak tartják, melyben sok baleset történt. Az igaz, hogy a nyitott pályás autósportban ez előfordulhat, de itt egy Dakar-rasszizmus van. Ők egyébként is nem az autóversenyek ellen vannak, ők a Dakar ellen vannak" - mondta Nagy.

Itt mindenki magáért felel

Véleménye szerint velük a tavalyi versenyen végig normálisan, segítőkészen viselkedtek Afrikában. "Az a különbség a két verseny között, hogy itt mindenki magáért felel, mindenki eldöntheti biztonságba van. vagy nincs. A Dakaron a szervező vállal felelősséget a versenyzőkért, ezért is sokkal drágább az indulás."

Nagy úgy érzi, azért sem kell félniük, mert amíg a Dakaron gyorsasági szakaszok és előre kijelölt útvonal van, addig náluk csak ellenőrző pontok, melyeket bármilyen útvonalon megközelítheti és ha gondolja bármelyiket kihagyhatja.

Három milliós álom

"Ugyanakkor tudunk már nálunk is visszalépésekről. Nekem is van két gyerekem, de miután tavasszal is leautóztam egy barátommal, nagy álmom, hogy elinduljak. Az álmairól pedig nehezen mond le az ember, főleg ha az elmúlt évben mintegy három millió forintot beleölt." - mondta Nagy, aki a tavalyi versenyen kimagasló-PR tevékenységéért elnyerte a szervezőktől a Média-ribancok díjat is.

Nagynak egyébként dédelgetett álma, hogy elinduljon a Dakaron, és hogy a Budapest-Bamako-t, valaint a többi versenyt is amin elindul, a Dakar rallyra való felkészülésként használja. Éppen ezért rettentően sajnálják a történteket de szeretettel fogadnák várják a Dakaron induló magyarokat.