Kis Polskival és hetes busszal is keresik Chuck Norrist a sivatagban

2007.10.15. 17:12
A Budapest-Bamako rali 2008-as versenyén Rolls Royce, kis Polski, IFA és egy csuklós Ikarus is elindul, hogy megtalálják Chuck Norrist.

A harmadik Budapest-Bamako-ralin 150 csapat áll majd a rajthoz három helyszínen, Budapesten, Londonban és Lisszabonban, hogy részt vegyen a január 12. és 28. között tartó maratoni autóversenyen.

Csak limitált létszámban indulhatnak

A nevezési idõszak a hétfõi napon véglegesen lezárult. "Sajnos a szaharai országok által engedélyezett kvótánk teljesen betelt és le kellett zárnunk a nevezéseket" - mondta Villám Géza, a futam megálmodója. Mauritánia és Mali kormánya szeretettel fogadja az európai indulókat, de biztonsági és környezetvédelmi okokból csak korlátozott számban.

Az autók és motorok versenyében harminc jármû áll majd rajthoz. A többiek túra kategóriában vágnak neki, ahol a cél a táv leküzdése és az egyénileg vállalt karitatív feladatok teljesítése. A versenyzõknek 16 etapot kell megtenniük és 95 navigációs, geo challenge pontot megtalálni, Budapest és a nyugat-afrikai Bamako között.

Keresd meg Chuck Norrist

Az idei futamban a versenyzõk egyik feladata Chuck Norris felkutatása lesz. "Nem lesz könnyû Mr. Norris-t megtalálni, de ennél keményebb feladatok is várnak a résztvevõkre" - mondta Villám Géza, aki szerint az idei Bamako minden eddiginél keményebb dió lesz.

A futam liberális szabályrendszere lehetõvé teszi, hogy bárki bármilyen jármûvel elinduljon. Így akárcsak az elmúlt években, az idei mezõny is színes lesz. A kis Polskik és Wartburgok mellett a harmadik Bamako egyik legbizarabb jármûve a "Hetes Busz Különjárat Afrikába" nevû csapat 1987-es Ikarus csuklós busza lesz. "Tudomásunk szerint ez lesz az elsõ alkalom, hogy valakik csuklós busszal akarják átszelni a Szaharát" - mondta Sípos Ákos, a csapat egyik tagja.

Csak limitált létszámban indulhatnak

De nem õk lesznek az egyetlen buszos csapat. "Az idei évben három csapat is indul busszal, ezért külön autóbuszverseny kategóriát is indítunk" - nyilatkozta Villám. A buszoknak 12 állomásos menetrendre kell adott idõben megérkezni. Aki a leginkább tartja a menetrendet, az nyeri a versenyt.

Kútásás és könyvtáralapítás

A futam karitatív feladatai között szerepel, hogy kutat ásson egy, az elsivatagosodásnak és globális felmelegedésnek köszönhetõen ivóvíz nélkül maradt településen. Egy bamakói jótékonysági iskolát ismét tanfelszerelésekkel és gyógyszerekkel látnak majd el a résztvevõk, valamint a bamakói Mali-Magyar baráti társaság kérésére a magyar indulók megalapítják Nyugat-Afrika elsõ magyar nyelvû könyvtárát. "Ha mindenki elhozza az öt kedvenc könyvét, az elegendõ, hogy lerakjuk az elsõ mali-magyar könyvtár alapjait" - mondta Tocouré Karamoku a társaság egyik tagja.

A verseny 2008. január 12-én rajtol Budapestrõl, és január 28-án ér célba. Az idei táv 8365 kilométer lesz.