Összecsap a világ négy legjobb csapata

2008.04.06. 12:21
Az elődöntőkhöz érkezett a férfi kézilabda Bajnokok Ligája. Világ-, Európa- és olimpiai bajnokok sora feszül egymásnak, spanyol-német vonalon. Ciudad Real vagy Hamburg? Kiel vagy Barcelona? A Veszprém a KEK-ben akar fináléba jutni.

Ciudad Real-Hamburger SV

A Ciudad Real minden meccsét hozta az első csoportkörben. A német Flensburg, a norvég Drammen és a lengyel Zaglebie Lubin megszorítani sem tudta a spanyolokat. A második körben szenvedte el első vereségét a csapat, de öt sikerével így is simán csoportgyőztes lett. A német Gummersbach, a francia Montpellier és a szlovén Gorenje Valenje bánta a Ciudad Real társaságát, amely csak Franciaországban kapott ki. A Ciudad Real az utóbbi öt évben kétszer ünnepelt bajnoki címet, háromszor a második helyen végzett. 2003-ban KEK-, 2006-ban BL-győztesek lettek, 2005-ben a Barcelona ellen buktak el egy BL-döntőt.

A Ciudad Real egyik legjobb idegenlégiósa Petar Metlicic. Horvátországgal világ- és olimpiai bajnok (2003, ill. 2004), és a válogatott kapitánya. A dán Torsten Laen is nagyon jó. Mellettük a svéd Källman, a 243-szoros válogatott izlandi Olafur Stefansson, az egykori veszprémi Sterbik Árpád, a szlovén, de már spanyol állampolgár Rutenka és Zorman, valamint a kubai, szintén spanyol válogatott Fonseca emelhető ki. De spanyol válogatottak is segítik a csapatot. A kapus Hombrados, valamint Alberto Entrerrios igen jó. Mellettük Davis, Roberto Gacía, Chema Rodriguez és Morros szintén remek játékos.

A Hamburg első Bajnokok Ligája-szezonjában nagyon nehéz csoportba került, az orosz Medvegyi, az ukrán Zaporizzsja és a dán Viborg volt az ellenfelük. A németek egyetlen pontot veszítettek, a Medvegyi ellen nem tudtak nyerni odahaza. Sokkal nehezebben ment a második csoportkör. A Flensburg és a Portland ellen is pontot veszítettek idegenben, a Croatia Zagrebtől ki is kaptak, vendégként. A kiegyenlített mezőnynek köszönhetik, hogy négy vesztett ponttal is az élen tudtak végezni. Az idei BL-elődöntő meglepetéscsapata tavaly ezüstérmes lett a Bundesligában, és az Ademar Leónnal szemben megnyerte a KEK-et. Ezt megelőzően csak egy ötödik helyük volt a hazai bajnokságban, 2004-ben.

Azért a Hamburg sem panaszkodhat. Soraiban olyan játékosok szerepelnek, mint a világ- és Európa-bajnok francia testvérpár, Bertrand és Guillaume Gille. Ott van a dán Hans Lindberg, a 263-szoros dél-koreai válogatott Kjung-Sin Jun, aki hétszeres Bundesliga gólkirály, a lengyel Krzysztof Lijewski, valamit az orosz Torgovanov és a svéd Sandström és a brazil Bruno Souza. Természetesen a Hamburg is tele van német válogatottakkal, a kapus Johannes Bitter mellett Schröder, Torsten Jansen, Pascal Hens és Heiko Grimm játszik náluk.

THW Kiel-FC Barcelona

A Kiel az első csoportkörben mindenkit elvert. A francia Montpellier, a svéd Hammarby és a román Constanta sem tudta legyőzni a németeket. A Kiel a második csoportkörben a Medvegyit, az Ademar Leónt és az Ivryt kapta ellenfélül. Egyetlen vereséget szenvedtek, a spanyol León otthonában, így is négy pont előnnyel végeztek csoportjuk élén. A Kiel a világ egyik legerősebb csapata. Az utóbbi három évben rendre nyeri a világ legerősebbnek vélt bajnokságát, a Bundesligát. Védi a Bajnokok Ligáját, 2004-ben EHF-kupát nyert, 2005-ben, majd rá egy évre a negyeddöntben búcsúzott a bajnokok tornájában.

A Kiel csapatában szinte mindenki válogatott. Három olyan huszonévese van a csapatnak, akik még nem szerepeltek hazájuk válogatottjában. Hihetetlen erős a névsor. A kapusok: a francia Omeyer és a svéd Mattias Anderson. 268-szor volt a svéd válogatott tagja Stefan Lövgren, a svéd kontingenst még Kim Andersson, Henrik Lundström és Marcus Ahlm egészíti ki. A legnagyobb sztárok a francia Nikola Karabatic, a szlovén Kavticnik, a cseh Jicha, a norvég Börge Lund, mellettük a két legjobb német, Christian Zeitz és Dominik Klein egészíti ki a keretet.

A Barcelona csapatának selejtezőket kellett játszania, de a portugál Braga nem okozott gondot. Az első csoportkörben az A csoportot nyerték meg a katalánok, a francia Ivry, az orosz Asztrahany és a cseh Banik Karvina előtt, vesztett pont nélkül. Két vereséget hozott a spanyoloknak a második kör. Az első fordulóban a dán Gudme vendégeként kaptak ki, majd amikor már minden mindegy volt, otthon a Pick-Szeged oktatott Barcelonában. A szlovén Celjét oda-vissza verték. A Barcelona legutóbb 2005-ben nyert európai kupát, de akkor a legnemesebbet. Előtte 2003-ban az EHF-kupa lett az övék. Az elmúlt öt évben kétszer lettek spanyol bajnokok.

14 válogatott játékossal érkezik a Barcelona a Kiel elleni első mérkőzésre. Az idegenlégiós-kontingenst a dán válogatott kapusa, Kasper Hvidt, valamint Nöddesbo erősíti. A francia Fernandez, a horvát Losert, a svéd Larholm, a magyar Nagy László és az argentín Eric Gull sem gyenge. Hét spanyol válogatottal is büszkélkedik a katalán klub: Juanin García, Lozano Jarque, Barrufet és Iker Romero mellett Tomás, Garabaya és Rocas is ott van.

Kadetten Schaffhausen-MKB Veszprém

A Veszprém a BL-ből érkezett, csakúgy, mint a Kadetten Schaffhausen. A mieink a Gummersbach és a Pivovarna Lasko mögött végeztek a harmadik helyen. A szlovénok ellen döntetlennel zártak idehaza, a németekkel itthon lett iksz, az izlandi Valurt oda-vissza megvertük. Kikaptunk a Gummersbach és a Celje otthonában. A svájciak kétszer nyertek az első csoportkörben, odahaza a Croatia Zagreb és a Skopje ellen nyertek, a León ellen döntetlent értek el, de mindhárom idegenbeli meccsüket elveszítették. A nyolcaddöntőben a Veszprém a román Steaua ellen kettős győzelemmel jutott tovább, a Schaffhausen a török Milli Piyango ellen idegenben nyert, majd Svácjban döntetlen született.

A schaffhauseni kézilabda kialakulásában nagy szerepet játszottak a magyarok is. Kocsis Pál a mai napig a klubnál segíti a szakmai munkát, de Kotormán Attila és Vass Gábor is szerepelt náluk. A narancssárga-fekete színkombinációban pompázó svájciak trénere az a Goran Perkovac, aki 1989 óta él Svájcban. Az egykori 192-szeres horvát válogatott számos klubban játszott, mielőtt 2001-ben edzősködni kezdett. 2003 óta a Kadetten trénere, azóta minden esztendőben elhódították a bajnoki címet.

A Schaffhausenben a kapuban a szlovén válogatott Dusan Podpecan véd. A jobb oldalon két Bundesligában edződött klasszis, a cseh Petr Hrahovec, valamint Mathias Rauh szerepel. Jobb átlövő a litván válogatott Valdas Klimciauskas, valamint Rares Jurca, akinek már aláírt szerződése van a Göppingen csapatával. A 28 éves Krasimir Marakovic irányít. Bal átlövőben a Dunaffer egykori játékosa, Julius Marcinkevicius és a fiatal svájci, Elio Bucher szerepel. Beállóban a bosnyák Vladislav Veszelinovot és a hazai Mathias Oltamst találjuk. A bal szélen a csapat egyik legjobbja, Manuel Liniger és Leszek Starczan kaphat lehetőséget.

A Schaffhausen az Amicita Zürich mögött a második helyen áll a bajnokság rájátszásában. Az elmúlt két fordulóban két győzelmet (a Wintherthur ellen idegenben és a Bern ellen otthon) aratott, csakúgy, mint vetélytársa.

Műsor és eredmények

Bajnokok Ligája
vasárnap: Ciudad Real-Hamburg
THW Kiel-Barcelona
KEK
szombaton: Rhein-Necker-Valladolid 27-27
vasárnap: Schaffhausen-MKB Veszprém
EHF-Kupa
szombaton: Cimos Koper (szlovén)-FC Köbenhavn (dán) 30-35
CAI Aragon (spanyol)-HSG Nordhorn (német) 26-25.
Challenge Cup
szombaton: Alpla HC Hard (osztrák)-Pfadi Whinterthur (svájci) 35-24
vasárnap: SL Benfica (portugál)-UCN Sport Resita (román).