Judit
3 °C
7 °C

Kilenc percig továbbjutásra álltunk

2008.04.15. 21:38
A magyar futsalválogatott a 3-1-es harkovi vereség után a gyöngyösi visszavágón 4-3-ra legyőzte Ukrajnát, de kiesett. A második félidő közepén néhány percig mi voltunk a továbbjutók, de az ukránok lehozták a kapusukat, kockáztattak. Bejött, egy perc alatt két gólt rúgtak.

Telt ház és eksztázisban lévő közönség előtt kezdődött a 3-1-es ukrán győzelmet hozó pótselejtező visszavágója. A meccs előtt az MLSZ illetékesei köszöntötték Szabó Zoltánt 50., Lódi Tamást 75., Baranyai Pált 100. válogatottsága alkalmából. Tóth Szabolcs, a magyar válogatott csapatkapitánya sérült térde és családi tragédiája (a közelmúltban vesztette el édesanyját) ellenére is vállalta a játékot.

A magyar csapat jól kezdett, az első kapura lövésre nyolc másodpercet kellett várni, Gyurcsányi egy oldalberúgás után veszélyeztetett. Az első percben Madarász és Lódi is kapura lőtt. Az ukránok a második percben jutottak el először a magyar kapuhoz.

A harmadik percben ismét Madarász érhetett volna el gólt, de az ukrán kapus hárított. A magyar kapusnak, Tóth Gyulának először az ötödik percben kellett védenie, ugyanebben a percben Madarász egyedül törhetett kapura, lerántották, de az ukrán védő csak sárga lapot kapott. Baranyai és Németh is veszélyeztetett, de komoly helyzet nem alakult ki. A labdabirtoklás egyértelműen a magyar csapat fölényét mutatta, de az ukránok masszívan védekeztek.

A hatodik perc elején a vendégek a semmiből szerezték meg a vezetést, csapatkapitányuk, Filipiv egy csel után takarásból, 8 méterről lőtt a bal felső sarokba.

A hetedik percben szintén Filipiv volt a főszereplő: saját kapuja előtt kézzel ért a labdába, de megúszta sárga lap és kiállítás nélkül. A büntetőt Madarász ballal lőtte a kapu közepébe. A félidő közepére kiegyenlítődött a játék, a nagy iramú, de közepes színvonalú meccsen mindkét csapat többször is lőhetett volna gólt.

A 12. percben Gyurcsányi vette el a labdát egy szerencsétlenkedő ukrán védőtől, középre adott passzát Lódi 6 méterről kotorta a kapuba, ezzel vezetett a magyar csapat 2-1-re. A gól után az eredetileg megbeszélt taktika (az első tíz percet kell megnyomni) szerint a magyar csapat visszaállt, az ukránoknak több helyzetük is volt, de gólt nem tudtak lőni. A vendégcsapat láthatóan felkészült a magyarokból, de a félidő végére egyre idegesebben játszottak, így Baranyai, Madarász és Lódi előtt is adódott helyzet.

A második félidő második percében Lódi sarokrúgása után Gyurcsányi 10 méterről, jobb lábbal bombázott a bal alsó sarokba. A lövésbe az egyik ukrán hátvéd is beleért. Az öngóltól megzavarodtak a vendégek, a középkezdés után azonnal Lódi lőhetett volna újabb gólt.

Az ezt követő hét-nyolc percben a csapatok idegesen, kapkodva játszottak; nagy küzdelem, de kiegyenlített játék folyt. A kilencedik perc végén Baranyai lőtte a meccs legnagyobb gólját: Madarász emelte be a labdát az alapvonalhoz, Baranyai pedig futtából, jobbal Liszenko szeme közé lőtt. A 4-1-es eredménnyel már a magyar válogatott állt továbbjutásra.

A gól után a vendégek teljesen kitámadtak, fellazuló védelmük mellett Baranyai lőhetett volna újabb gólt. A magyar válogatott holtpontra jutott, összekeveredtek a sorok, teljesen beszorultunk, az ukránok előtt öt perc alatt három óriási helyzet is adódott.

A 17. perc közepén az ukrán szövetségi kapitány lehozta a kapust, Zamjatyin lett a vészkapus. Kockáztattak, és bejött nekik: a 18. perc végén Szilsenko egy bal oldali beadás után egy méterről a hálóba térdelte a labdát. Ezzel már az ukránok voltak a továbbjutók. A magyar csapat is lehozta kapusát, de a 19. perc közepén a vészkapus Madarász a félpályánál elvesztette a labdát, Filipiv néhány lépés után az üres kapuba gurított.

A magyar válogatott győzött 4-3-ra, de összesítésben az ukránok 6-5-tel jutottak tovább, így a világranglistán nyolcadik csapat jutott ki a szeptemberi brazíliai világbajnokságra. A végig lelkes közönség a kiesés ellenére állva ünnepelte a magyarokat.

Az összes eddig lezárult pótselejtezőn érvényesült a papírforma, minden párosból a kiemeltek (Spanyolország, Oroszország, Csehország, Portugália, Ukrajna) jutottak Brazíliába.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?