Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lance Armstrong tényleg visszatér

2008.09.10. 10:51 Módosítva: 2008-09-10 13:30:21
Megerősítette hétfőn kiszivárgott visszatérési szándékát a hétszeres Tour de France-győztes kerékpáros, Lance Armstrong. Jó három éve nem versenyzett, jövőre újra fog, célja, hogy ismét megnyerje a Tourt, felhívja a figyelmet a rákra, újra népszerűvé tegye az eldoppingosodott sportágat.

”Boldogan jelentem be, hogy, úgy döntöttem, visszatérek a profi kerékpársportba” – jelentette be kedden, hivatalos honlapján, a livestrong.comon közölt videóüzenetében Lance Armstrong, hogy 2009-ben újra versenyez.

A 37 éves klasszis várható lépését már hétfőn kiszivárogtatta a velonews.com, amely állítja, a hétszeres Tour de France-győztes az Astana csapathoz igazol, és öt rangos futamon indul jövőre, befejezésként a híres francia körversenyen.

armstong

Armstrong, aki 1999 és 2005 között zsinórban hétszer nyerte meg a Tourt, ezt nem ismerte el, weboldalán annyit ír, szeptember 24-én, egy New York-i sajtótájékoztatón árul el részleteket.

A három éve visszavonult klasszis annyit mondott, döntését a rákellenes küzdelem motiválja, célja, hogy globálisan is felhívja a figyelmet a betegségre, amelynek csak idén 8 millió áldozata lesz világszerte. Ő túlélő, prosztata-, tüdő- és agydaganata volt, 1996-ban három százalék esély adtak az orvosok arra, hogy megmenekül, azóta alapítványa 260 millió dollárt gyűjtött össze Amerikában a betegek javára.

Elárulta, a pekingi olimpián sikeres idősebb sportolók teljesítménye is bíztatta: ”Az úszó Dara Torres 41 évesen nyert aranyat, a női maratonfutást a 38 éves Tomescu Dita nyerte. A hátam már gyorsabban fárad, az ágyból is nehezebben kelek fel reggelente, de a nyeregben úgy érzem magam, mint régen.”

Hosszú kihagyása után augusztus elején indult újra bicikliversenyen, valószínűleg azért, hogy kipróbálja, mennyi van még benne. A 160 kilométer hosszú, mintegy 3000 méternyi szintkülönbséget tartalmazó Leadville 100 hegyikerékpáros nagydíjon minden különösebb felkészülés nélkül második lett.

Tíz hónapja van végcéljáig, vagyis megnyerni nyolcadszor is a Tour de France-t. Arra is ügyelni fog, hogy edzései minél nyilvánosabbak legyenek, doppingtesztjeit online lehet majd követni, többször fogják ellenőrzni, mint általában egy kerékpárost.

Armstrong visszatérésében a sportág krízisének is lehet szerepe, a doppingversenynek nevezett Tour idén népszerűtlensége mélypontjára jutott, Európában a bicikliseket azonosítják a tiltott szerekkel.

Korábban folyamatosan vádolták őt is, de rábizonyítani semmit nem tudtak. Nagyon zavarták a kétkedők, végig állította, tiszta. Nevét nem feketíti semmilyen doppingügy, újabb sikerei a sportág népszerűségét is visszahozhatnák valamennyire.