V. Rossi: Legalább megtanultam veszíteni

2008.09.29. 17:47
Édesanyja szerint felnőtt, apja állítja, még mindig gyerek Valentino Rossi, ezért lett nyolcadszor is motoros világbajnok. Az biztos, hogy a legnehezebb vb-je volt az idei.

Két év kihagyás után nyerte meg a világbajnokságot vasárnap Valentino Rossi: Japánban szerzett 70. Moto GP-s, összesen 96. nagydíjgyőzelmével lett nyolcadszor is első az olasz motoros.

Három futammal a szezon vége előtt bebiztosította a címét, mégis azt mondta, az idei volt a legkeményebb. ”Megerősített ez a két év, annyi erőt fektettem adtam bele, mint eddig soha, ez lett a legnehezebb bajnokságom” – idézte Rossit a motogp.com.

000T TRHkg1708876

A klasszis augusztus közepéig szoros csatában volt a tavalyi első Casey Stonerrel, de az ausztrál kétszer egymás után bukott, nem szerzett pontot, míg ő nyert, és elhúzott.

Megdöntötte közben Giacomo Agostini szenzációs rekordját, és kijavította az előző két idény kudarcát. Előtte sorozatban ötször szerezte meg a Moto GP, illetve az 500 köbcentis kategória első helyét.

”2005 végéig nagyszerű karrierem volt, mindent megnyertem, minden célomat elértem, legyőzhetetlennek látszottam. Aztán 2006 elején kisebb problémáink voltak az év elején, és ha mindig csak nyersz, azt gondolod, nyugi, van még időnk, megoldjuk majd. Ez volt az első hiba. Ha meg hibázol, jöhet a balszerencse is, aztán a sérülések, mint 2006-ban és 2007-ben” – elemezte a visszaesés okait.

Konklúziója furcsa, szokatlan is épp akkor, amikor újra csúcsra ért: ”Fontos volt ez a két év, mert megtanultam veszíteni. A legnehezebb ez, amikor ugyanis nyersz, minden szép, mindenki a barátod. Most bebizonyítottam, leginkább magamnak, hogy gyors vagyok nagyon, és talán sosem motoroztam olyan jól, mint idén. Kezdek felnőni, az biztos.”

000T TRHkg1708948

Rossi arra utalhatott, hogy édesanyja, Stefania szerint fia azért győzött újra, mert felnőtt. Apja, a volt futamgyőztes Graziano Rossi bizonyos szempontból egyetértett ezzel, de ellenkezett is.

”Ha a sportot szakmailag nézzük, érettebb lett, de szerintem az a fontos, hogy még mindig él benne a gyerek, aki játszani akar és fantaziál” – mondta a gazzetta.it-nek az idősebb Rossi.

Valentino vidám természetéhez hű maradt, a befutó után azonnal a pálya szélén elhelyezett közjegyzőhöz ment, és bejegyeztette 8. vb-címét.