Angyal Zoltán: Fábiánné vastagon benne van

2008.09.30. 11:44 Módosítva: 2015.05.21. 03:53
Az olimpián szerepelt magyar női kajakosoknak nincs edzőjük, mert Sári Nándor visszatért a férfiakhoz. Angyal Zoltán nem hallott arról, hogy őt kérnék meg a lányok, és nem feltétlenül vállalná. A márciusig még szövetségi kapitány Angyal Kovács Katalin fegyelmijéről is beszélt. A versenyzőnek tájékoztatnia kellett volna az MTK-t, de az egyesület sem volt elegáns és méltányos, mondta.

A Pekingben ezüstérmes női kajaknégyes a következő évre biztosan nem Sári Nándor irányításával készül fel, de még nem tudni, ki veszi át a felkészítését. Sokak szerint ez az egység lehet az, amely megtörheti a németek uralmát.

A kapitányi posztot márciusig betöltő Angyal Zoltán neve már felmerült, de „engem az égvilágon senki sem keresett meg eddig”, mondta a mester.

A szakember úgy gondolja, ennek a négyesnek az egységben, az együtt készülésben van az ereje, de még minden képlékeny, négyen – Kovács Katalin, Janics Natasa, Kozák Danuta, Szabó Gabriella – négyféleképpen képzelik el további pályafutásukat.

„Nagy megtiszteltetés lenne, ha szóba kerülnék, de nekem is lennének ez esetben feltételeim. Célszerű lenne, ha a két tehetséges fiatal – Szabó és Kozák – a felkészülést már október végén új edzővel kezdené el, Kovács Kati és Janics Natasa viszont van már annyira rutinos, hogy belefér egy hosszabb pihenő, nem kell csavarjanak magukon, nem kell feltétlenül már az újabb olimpiai ciklus elején zászlóvivőnek számítaniuk. Katinál nagy kérdés az is, mikor szeretne gyereket szülni, mert az is mindent átrajzolhat” – osztotta meg gondolatait Angyal az Indexszel.

Kifejtette, rajta kívül még három edző jöhetne szóba, aki felkészítheti a lányokat, de nincs túl nagy kör. Az egyik lehetőség az olimpiai bajnok Csipes Ferenc.

Angyal Kovács Katalin fegyelmi ügyéről is beszélt. Az olimpiai bajnokot megbüntette a klubja, mert nem abban a négyesben versenyzett a válogatókon, amelyikben másik két klubtársa. Kovács ezt azok után tette, hogy eljött korábbi edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól, akivel tizenhárom éven át együttműködött.

„Miután Kati és Kati néni útjai különváltak, hosszasan beszélgettünk Baráth Etele elnök úrral az MTK két vezetőjével, Farkas és Hunvald urakkal. Megértettem őket, szerintem is hibázott Kati, amikor nem tájékoztatta a klubot, illő lett volna. De nyilván amiatt nem tette, mert számított rá, hogy ellenállásba fog ütközni. Megértem őt, hogy már nem huzakodni akart, hanem az olimpiára felkészülni, mert az mindent felülír. A büntetés nem méltányos, más megoldást is lehetett volna találni, a milliós büntetés túlzó” – mondta.

angyalzoltan
Angyal Zoltán

A kapitány tudott arról, hogy a fegyelmit lefolytatták, jóllehet ők maguk is kérték, csak az olimpia után kerítsenek erre sort, a klub ezt figyelmen kívül hagyta.

Kovács a tizenhat oldalas fegyelmi ülések jegyzőkönyvét a repülőút előtt kapta meg, amikor hazatért, a virágcsokor mellé a határozatot is megkapta, majd fellebbezett. Angyal úgy véli, Fábiánné vastagon benne van abban, hogy a tárgyalásokat lefolytatták, az edzőnőt ugyanúgy fizetéses szerződés kötötte a klubhoz, mint a versenyzőket.

„Megfogta rendesen ez az ügy Katit, de nem hiszem, hogy emiatt lett volna negyedik egyéniben. Az elmúlt egy évéről sem lehet elmondani, hogy nyugalomban telt, ez is közrejátszott a szereplésében. Durva volt, amit kiállt, mások csak az olimpia készültek, mindenféle hátráltatás nélkül. Jómagam kalapot emelek a helytállása előtt.”

Az ügyet nagyon veszélyesnek tartja, mert ha a klubok ilyen merevek lesznek, az érdekeik a nemzeti érdek fölé emelkedhetnek, és ez nem vezet semmi jóra. „Akkor az lesz, mint a fociban, az pedig nálunk megengedhetetlen.”

A Kammerer, Kucsera páros lemaradására – két érmet szerettek volna, egyet sem nyertek – még egy hónap távlatából sem tudott magyarázatot adni, csak azt, hogy ilyet még sohasem csináltak, a hazai mezőnyben is rendre figyeltek arra, nehogy egy gyengébb párost a „vizezéssel” felhozzanak. „A vizezéssel hetvenszázalékos erőbefektetéssel is kiválóan lehet haladni. Aki kajakozott, pontosan tudja, hogy ez tényleg olyan, mint a lejtő. A lejtőn könnyebb jól és gyorsan menni.”