Talmácsi újra dobogós, de már nem világbajnok

2008.10.05. 08:17 Módosítva: 2015.05.21. 03:51
A gyorsasági motoros-világbajnokágon a legnagyobbak után a legkisebbek közt is világbajnokot avattak. A 125 köbcentiseknél a francia Mike di Meglio ausztráliai futamgyőzelmével a hátralévő két versenyre behozhatatlan előnye tett szert. A címvédő Talmácsi Gábor harmadik lett, összetettben a negyedik helyen maradt.

Két versennyel a világbajnoki sorozat vége előtt az olaszos nevű francia Mike di Megliónak nagy esélye volt, hogy élete legnagyobb sikerét érje el. A szezonban harmadik győzelmére tört a francia versenyző, a futamon nagyon jól motorozott, csak az volt a kérdés, hogy az összetettben második olasz Simone Corsi versenyben marad-e.

A Derby istálló pilótája toronymagasan vezetett, a végén már kényelmesen nyert - tizenegy másodperc lett az előnye -, és bár Corsinak volt esélye, hogy elodázza a végső eredményhirdetést, három kanyarral a vége előtt Marquezzel csatázva hibázott, kisodródott, ritmusvesztése után csak a kilencedik helyet csípte el. Ez elég volt ahhoz, hogy Di Meglio behozhatatlan előnyre tegyen szert.

A törött csuklóval versenyző Talmácsi Gábor nagy csatát vívott az élmezőnnyel, a kilencedik helyről indulva a másodikra is feljött, de nem tudta megközelíteni az elsőt.

Tizennégy körrel a vége előtt Bradl megelőzte, Olivé is, de utóbbi bukott, a magyar a harmadik helyen állt. Ezt a pozíciót átmenetileg még elvesztette, de a célegyenesben pár centivel visszaelőzte Iannonét.

Összesítésben így 181 ponttal a negyedik, és mindössze hat pont a hátránya a másodiktól. Talmácsi ennek a harmadik helynek jobban örült, mint az előzőnek, Japánban, mert akkor alig látott a fájdalomtól, most viszont javult Amerikában eltörött bal csuklójának állapota.

Az eredményhirdetés előtt és után sportszerűen gratulált Di Megliónak. “Picit sajnálom, hogy így alakult, de sok szerencsétlenség ért a szezonban, többször megállt a motorom, nem állt úgy össze minden, mint a hajrára. - értékelte teljesítményét Talmácsi Gábor. - Azért is örülök, mert ilyen jó eredményem még nem volt Ausztráliában. Az edzések után nem gondoltam volna, hogy elérhetem a pódiumot. De jó taktikát választottam, többen kiestek, és megpróbáltam kihozni a legtöbbet a versenyből. A csuklóm sok problémát okozott, mindegyik fékezési pontnál komoly fájdalmat éreztem. A végén kihasználtam a motor erejét és a szélárnyékot. A hátra lévő két versenyen a csuklóm még jobb állapotba kerülhet, és akkor megszerezhetem a második helyet összesítésben.”

Jegyzőkönyv:

Eredmény, 125 kcm:
1. Mike Di Meglio (francia, Derbi) 37:55.589 perc
2. Stefan Bradl (német, Aprilia) 38:05.844
3. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia) 38:08.695
4. Andrea Iannone (olasz, Aprilia) 38:08.738
5. Pol Espargaro(spanyol, Derbi) 38:22.385
6. Sandro Cortese (német, Aprilia) 38:22.712
A vb-pontverseny élcsoportja: 1. Di Meglio 237 pont, 2. Bradl 187, 3. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 183, 4. TALMÁCSI GÁBOR 181, 5. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 149, 6. Joan Olive (spanyol, Derbi) 133