Az ingatlanosok már kaszálnak Sávolyon

2008.11.06. 17:51 Módosítva: 2008.11.07. 10:14
A spanyol beruházó cég és a magyar kormány képviselő csütörtök délelőtt letették a sávolyi Moto GP-pálya alapkövét. A Balatonring (és kapcsolódó beruházásai) 200 millió euróból épül, 800 munkahelyet teremt. A júliusi bejelentés óta a helyi telkek és ingatlanok ára megnégyszereződött.

2009. szeptember 20-án a Balatonringen rendezik meg a gyorsaságimotoros-világbajnokság 14. futamát, a Magyar Nagydíjat. A Somogy megyei Sávoly község mellett épülő létesítmény alapkövét csütörtök délelőtt rakták le.

A közel 200 millió eurós (50 milliárd forint) beruházás legalább 800 embernek ad majd munkát, jelentette ki Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, aki egyben megköszönte a Vicente Cotinónak, a beruházó Sedesa Csoport elnökének, hogy a nehéz gazdasági helyzetben is kitartottak a projekt mellett. Ugyanígy a gyorsaságimotoros-vb jogtulajdonos Dorna Sport SL elnökének, Carmelo Ezpeletának is háláját fejezte ki azért, hogy a sok jelentkező közül Magyarországot választotta.

A Balatronring fontosabb technikai adatai:

A pálya hossza: 4,232 km, szélessége: 14/15 m
Becsült legnagyobb elérhető sebesség: 315 km/ó, becsült legkisebb sebesség: 96 km/ó, becsült átlagsebesség: 166 km/ó.
Leghosszabb egyenes szakasz: 840 m, kanyarok száma: 16 (8 bal- és 8 jobbkanyar), leghosszabb kanyar: 100 m, legrövidebb kanyar: 30 m.
Befogadóképesség: 80 ezer néző, parkolóhelyek száma (versenynapokon): 20 ezer autó és 12 ezer motorkerékpár, állandó parkolóhelyek: 9 ezer, boxok száma: 46.
A pálya a balatoni üdülőkörzetben, a marcali kistérséghez tartozó Sávoly külterületén fekszik. A ring üzemeltetésére létrehozott Balatonring Zrt. 30%-ban a Magyar Turizmus Zrt-é, 70%-ban a spanyol WCM S.L. cégé.

Bajnai Gordon bejelentette, Ujhelyi István országgyűlési képviselőt (aki a pálya névadója) kérte fel arra, hogy a beruházás mentora legyen. A miniszter szerint a harc csak most kezdődik, de a térségnek minden esélye megvan, hogy Európa sportjának közepe legyen.

Cotino elmondta, egy éve tárgyalnak a Balatonringről. Környezetvédelmi szempontból nem lesz gond a pályával, mely terveik szerint jövő júliusban-augusztusban már 80-90 százalékban kész lesz. A beruházást a magyar kormány kiemelt beruházássá minősítette. "Azért döntöttünk Sávoly mellett, mert turisztikailag vonzó: közel van a Balaton, közel a sármelléki repülőtér és az autópálya, Budapest két órányira van, nincs messze Ausztria, Olaszország, Horvátország és Szerbia sem, ahonnan egyformán sok szurkolót várunk" - mondta Vicente Cotino.

A világ egyik leggyorsabb pályája

Gyenesei István önkormányzati miniszter szerint Európa kilencedik, és a világ egyik leggyorsabb pályája épül Sávolyon, amely egész éves megélhetést biztosít, és tartást ad a környék lakóinak. A verseny idején 100-150 ezer vendég érkezhet, ami legkevesebb 2 milliárd forint bevételt jelent. A Moto GP egy futamát 207 országban adják a televíziók, ebből184 országban élőben, ez nagyjából 300 millió nézőt jelent.
Az ünnepélyes alapkőletételen és a sajtótájékoztatón részt vett Talmácsi Gábor is, a 125 kcm tavalyi bajnoka, aki jövőre már a 250 kcm-esek között rajtol.

A munkálatok megkezdéséhez szükség volt a módosított Balaton-törvény elfogadására, amely lehetővé tette az érintett mezőgazdasági területek fejlesztési területté való átminősítését. Dr. Suchman Tamás, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke elmondta, a ring létesítéséhez csaknem 20 engedély szükséges, melyek beszerzésével időarányosan jól állnak. Alapkő gyanánt a pályával kapcsolatos szerződéseket, a ring tervrajzait, a spanyol és a magyar zászlót temették el.

A verseny rendezéséhez szükséges licenc évente 5 millió euróba kerül, a szakértők szerint ez bőségesen megtérül a versenyek bevételéből. A pálya megépítését a kormány szerette volna 2010-re vállalni, de a licenc elnyerésének feltétele volt a 2009. évi verseny megrendezése is. A Balatonring szomszédságában egy ötcsillagos wellness szálloda, golfpálya, szórakozató centrum, logisztikai bázis megépítését és motoros-iskola üzemeltetését is tervezik. A pályaépítéshez nem, de a kapcsolódó létesítményekhez munkahelyteremtő támogatást kaphat a kormánytól a befektető.

Az ingatlanosok jól keresnek Sávolyon

A sávolyi lakóingatlanok ára bejelentés hírére több mint háromszorosára nőtt, állítja Szira Zoltán, az egyetlen helyi ingatlaniroda vezetője. Július óta 10 házat adtak el, ami a néhány száz fős faluban komoly forgalomnak számít. Jelenleg négy eladó házuk van, érdeklődőben nincs hiány.

Az eladó házak nagy méretű, 3 000-5 000 négyzetméteres telkeken állnak, de mindegyik ingatlan viszonylag kis alapterületű (50-120 m2), felújításra szorul, az árak mégis 22 és 36 millió között mozognak. A telkek négyzetmétere nagyjából 5 000 ezer forint, a vásárlók szinte kizárólag olyan magyarok, akik motelt, éttermet, kempinget akarnak építeni a versenypálya mellé.

Szira információi szerint a többi településen is emelkedtek az árak, de közel sem ennyire, kivéve talán Főnyeden, ahol ugyanaz a probléma, mint Sávolyon: a környező természetvédelmi terület miatt a település nem bővíthető.

A világbajnokság 2009-es programja:

Április 12.: Katari Nagydíj, Losail - éjszakai futam
április 26.: Japán Nagydíj, Motegi
május 3.: Spanyol Nagydíj, Jerez de la Frontera
május 17.: Francia Nagydíj, Le Mans
május 31.: Olasz Nagydíj, Mugello
június 14.: Katalán Nagydíj, Barcelona
június 27.: Holland Nagydíj, Assen
július 5.: Amerikai Nagydíj, Laguna Seca - csak MotoGP
július 19.: Német Nagydíj, Sachsenring
július 26.: Brit Nagydíj, Donington Park
augusztus 16.: Cseh Nagydíj, Brno
augusztus 30.: Indianapolisi Nagydíj, Indianapolis
szeptember 6.: San Marinó-i Nagydíj, Misano
szeptember 20.: MAGYAR NAGYDÍJ, BALATONRING
október 4.: Portugál Nagydíj, Estoril
október 18.: Ausztrál Nagydíj, Phillip Island
október 25.: Malajziai Nagydíj, Sepang
november 8.: Valencia Nagydíj, Valencia