24 órát futott, fedezetlen csekkel díjazták

2008.11.27. 12:12 Módosítva: 2008.12.02. 14:33
Vozár Attila nyerte az Egyesült Államok 24 órás futóbajnokságát november 16-án. A békéscsabai futótól az eredményhirdetés után elvettek 7 kilométert, a legjobb külföldi díját és a kilométerpénzt nem kapta meg, a győzelemért járó csekk mögött nem volt fedezet.

Vozár Attila békéscsabai hosszútávfutó nyerte november 16-án az Egyesült Államok hivatalos 24 órás bajnokságát a texasi McKinneyben.

Az 1800 méteres körpályán a magyar futó szinte végig hatperces kilométereket futott, annak ellenére, hogy nehéz volt a terep, egy kör 900 méter emelkedőből és 900 méter lejtőből állt.

A békéscsabai ultrasportoló élete második 24 órás versenyén vett részt, a nehéz pálya ellenére közel volt a 262 km-es magyar csúcshoz, de az éjszakai, fagypont körüli hőmérséklet sokat kivett belőle. Vozár, aki Tóth Sándor mesteredzővel készül 15 éve, négy segítővel dolgozott, mindig a hegytetőn vett magához frissítőt.

A Buda-Cash Békéscsabai Atlétikai Club maratonistája végül 243 kilométert teljesített, az eredményhirdetésen is ennyi hangzott el, a verseny igazgatója ezt aláírásával hitelesítette, majd később változtatott véleményén, és már csak 236,88-at fogadott el.

Indoklása szerint valami baj lehetett a körszámláló chippel: a futóknak minden körben rá kell lépniük az áthaladást jelző csíkra. A chip ettől függetlenül is jelzi a megtett távot, de Vozár állítólag négyszer átlépte a vonalat. A 34 éves Vozár a 240 km feletti teljesítménnyel bekerült volna az arany fokozatú maratonisták közé, akiket a nagyobb versenyekre a nemzetközi szövetség utaztat.

Vozár a legjobb külföldinek járó összeget és a versenyen megtett kilométerek utáni bónuszt (amely nagyjából azonos összegű a fődíjjal) nem kapta meg, a győzelemért járó pénzdíjat csekken fizették ki neki. A futó másnap egy helyi bankban próbálta beváltani a csekket, de közölték vele, hogy nincs rá fedezet, a biztonsági őr kísérte ki a bankból.

A verseny hivatalos honlapja szerint 3000 dollár (600 ezer forint) volt a fődíj. Vozár nem mondott pontos összeget, de több ezer dolláros kár érte, azonnal feljelentette a versenyigazgatót. A helyi szokásoknak megfelelően a bíróság gyorsított eljárásban, még aznap megállapította a bűncselekményt, nyomozót rendelt ki a károsult mellé, aki december 1-jéig adott fizetési határidőt az amerikaiaknak.

A futó információi szerint a rendező - a fizetéstől függetlenül - 10 ezer dolláros bírságra, rosszabb esetre börtönbüntetésre számíthat. Vozár az Indexnek elmondta, a verseny előtt is hallott pletykákat a rendezőkről, tavaly például az amerikai női bajnokkal is elbántak.