Vízen és jégen csinálták a történelmet

2008.12.31. 10:12
2008-ban két fontos aranyérmet is szereztek a magyar csapatok, és mindkettő történelmet írt: a vízilabdások zsinórban harmadszor nyertek olimpiát, a jégkorongozók pedig feljutottak a legjobbak közé. A női kézilabdásoknak kicsúszott az érem a kezükből az olimpián, az Eb-n a két bronzot hoztak pólósok.

A 2008-as év első jelentős nemzetközi sporteseménye a norvégiai férfi kézilabda-Európa-bajnokság volt, amelyet kiválóan kezdett, mégis csalódottan zárt a Skaliczki László vezette magyar válogatott. A mieink nehéz csoportjukat - a körbeveréseknek köszönhetően - megnyerve jutottak a középdöntőbe, ahova a spanyolok földbe döngöléséért kapott két pontot vittek magukkal.

A férfi kézilabda-válogatott a norvégiai Európa-bajnokságon

Csoportmérkőzések:
Spanyolország 35-28, Németország 24-28, Fehéroroszország 31-26

Középdöntő:
Svédország 27-27, Izland 28-36, Franciaország 31-28

A legjobb 12 között először Svédországgal találkoztunk, és a hullámzó, végig szoros és izgalmas mérkőzésen döntetlent játszottunk (az utolsó pillanatban egyenlített a kapust is mezőnyjátékosra cserélő ellenfelünk), így Izland ellen mindenképpen győznünk kellett volna az elődöntőért. A csapat azonban az Eb legrosszabb teljesítményével rukkolt elő, Izland átrohant a nagyon gyengén játszó magyar válogatotton.

A későbbi csoportgyőztes (még későbbi bronzérmes) Franciaország legyőzése már egyik csapatnak sem számított sehova, 2008 olimpiai bajnoka simán megnyerte a csoportot, a magyar csapat pedig a negyedik helyen végzett, így összesítésben a 8. lett az Európa-bajnokságon – egy olyan csapattal, amelynek helye lett volna az elődöntőben, de képtelen volt átlépni saját árnyékát.

A női kézilabdázóknál a legnagyobb sikert az olimpia hozta, a magyar válogatott negyedik helyére sem az erőviszonyok alapján, sem a torna bizonyos szakaszaiban mutatott játék okán nem számíthattunk. Pekingben a mieink formaidőzítése sikerült parádésra, hiszen a botladozó csapat azt a meccsét nyerte meg, amelyet a legjobban kellett: a románok elleni negyeddöntőt, ahol ellenfele hibáit kihasználva, valóban remekül játszva győzött 34-30-ra

A női kézilabda-válogatott a pekingi olimpián

Csoportmérkőzések:
Svédország 30-24, Brazília 28-28, Németország 25-24, Oroszország 24-33, Dél-Korea 22-33

Negyeddöntő: Románia 34-30
Elődöntő: Oroszország 22-20
A 3. helyért: Dél-Korea 33-28

Az olimpián már nem nyertünk több meccset (bár mindkét későbbi ellenfelünk dolgát jobban megnehezítettük, mint a torna korábbi szakaszában), ahogy az olimpia utáni világkupán sem sikerült egyik ellenfelünket sem legyőzünk, igaz, Dániába a legjobbjait nélkülözve, fiatal, rutintalan csapattal utazott a magyar válogatott frissen kinevezett szövetségi kapitánya, Imre Vilmos.

A decemberi Európa-bajnokságon azonban néhány kulcsember gyengébb játékának, és a csapat szerkezeti problémáinak köszönhetően csak a csalódást keltő 8. helyet szereztük meg. Az ígéretes fiatalok és a rutinos játékosok között is akadt, aki hozta magát, míg többen gyengén játszottak, így valós esélye egyetlen pillanatra sem volt a mieinknek, hogy éremért játszanak, de néhol úgy teljesített Imre Vilmos csapata, hogy látni lehetett: nagyon sok van még a női válogatottunkban.

A női kézilabda-válogatott a macedóniai Európa-bajnokságon

Csoportmérkőzések:
Románia 21-27, Dánia 26-26, Franciaország 29-26

Középdöntő:
Ukrajna 26-24, Norvégia 20-34, Spanyolország 21-23

Az év egyik legnagyobb sikere minden kétséget kizáróan a jégkorong-válogatott divízió I-es világbajnoki címe, amelynek köszönhetően Pat Cortina együttese 2009-ben az A csoportban, a világ legjobbjai ellen léphet jégre. A magyar jégkorong fejlődését az elmúlt években már jelezte, hogy többször is egyetlen mérkőzésen múlt a mieink feljutása, de az elképesztő bravúr csak Szapporóban jött össze.

Az magyar válogatott ráadásul a legkevésbé sem érdemtelenül jutott a legjobbak közé. A két csoportunkban szereplő két utódállam legyőzését követően Japán ellen ugyan a szerencsére is szükségünk volt (egy perccel a vége előtt, 3-2-es magyar vezetésnél a házigazda teljesen szabályos gólját érvénytelenítették a bírók), de a mérkőzés után a japán kapitány, Mark Mahon is kiemelte: teljesen megérdemelten nyert a magyar válogatott.

A jégkorong válogatott a szapporói világbajnokságon

Észtország 5-3, Litvánia 6-0, Japán 4-2, Horvátország 3-0, Ukrajna 4-2

Horvátország nem okozott gondot, április 19-én pedig egészen egyszerűen új nemzeti sport született: a mieink nem remegtek meg az óriási lehetőség kapujában, és felejthetetlen mérkőzésen 4-2-re legyőzték az A csoportból érkezett Ukrajnát. A szapporói világbajnokság az egész magyar sport legjelentősebb eseménye volt 2008-ban, 2009-é lehetne mondjuk az, hogy Svájcban megkapaszkodunk a legjobbak között. (Itt található az összes szapporói mérkőzése videója.)

jegkol08

Az olimpia évében rendezett események egy kicsit mindig más megítélés alá esnek, hiszen a legtöbben a minden sportesemény csúcsának számító tornára készülnek, mindent annak rendelnek alá. A pekingi játékok előtt alig egy hónappal ez hatványozottan igaz volt a Malagában rendezett férfi és női vízilabda-Európa-bajnokságra, amelyről ennek ellenére két éremmel tértek haza a mieink.

A női vízilabda-válogatott a malagai Európa-bajnokságon

Csoportmérkőzések:
Olaszország 4-4, Franciaország 10-4, Görögország 7-7

Keresztjáték: Hollandia 9-7
Elődöntő: Spanyolország 7-8
A 3. helyért: Olaszország 9-6

A női válogatott Godova Gábor irányításával csoportjában a második helyen végzett, miután Olaszország és Görögország ellen is döntetlent ért el, viszont legyőzte a később az olimpián kiválóan szereplő Hollandiát. Az elődöntőt nem sikerült megnyerniük a mieinknek, a hazai pálya minden előnyét élvező Spanyolországtól elszenvedett 8-7-es vereség után csak a harmadik helyért játszhattunk. A bronz végül Olaszország legyőzésével a miénk lett, a csapat formája pedig biztatónak tűnt az olimpia előtt.

A női vízilabda-válogatott a pekingi olimpián

Csoportmérkőzések:
Hollandia 11-9, Ausztrália 7-7, Görögország 10-4

Elődöntő: Hollandia 7-8
A 3. helyért: Ausztrália 11-12 (hosszabbítás után, büntetőkkel)

Pekingben nagyon jól kezdett a csapat, a későbbi győztes Hollandiát 11-9-re vertük, az elődöntőben azonban újra összeakadt a két csapat, és akkor már a hollandok győztek. Az olimpián aztán a kisdöntő sem nekünk hozott szerencsét, kiegyenlített, végig szoros mérkőzést játszottunk az ausztrálokkal, melyet végül büntetőkkel veszítettünk el, így az Eb-bronz után egy olimpiai negyedik helyet szerzett női vízilabda-válogatottunk.

A férfiak Malagában a világbajnok legyőzésével (Horvátország 10-9) kezdtek, mivel azonban az Eb-n résztvevő csapatok legmotiváltabb képviselőjétől, Montenegrótól vereséget szenvedtünk, csak a második helyen végeztünk a csoportban. A keresztbejáték során a németeket még simán elintéztük, ám az elődöntőben megint a szerbek, és megint 8-7 lett az eredmény – az utóbbi évekhez hasonlóan ismét nem a mi javunkra.

A férfi vízilabda-válogatott a malagai Európa-bajnokságon

Csoportmérkőzések:
Horvátország 10-9, Szlovákia 19-3, Görögország 8-3, Montenegró 9-10, Spanyolország 8-8

Negyeddöntő: Németország 14-8
Elődöntő: Szerbia 7-8

A 3. helyért: Horvátország 15-14 (h.u.)

A bronzérem a nőkhöz hasonlóan a férfiaknál is a miénk lett, ehhez újra Horvátországot kellett legyőznünk, ami csak hosszabbítás után sikerült 15-14-re. Az olimpiának címvédőként nekivágó csapat formája, a régi ellenfelek ereje és a hozzájuk csatlakozó új esélyesek lendülete miatt az Eb után földöntúli bravúrnak tűnt a férfi vízilabdások címvédése Pekingben, mégis sikerült.

Az olimpia azonban a magyar vízilabda-válogatott vadászterülete. A nyitómeccsen ugyan csak döntetlent játszottunk Montenegróval, de az elődöntőben már revánsot vettünk az Eb-elődöntőért, és bejutottunk a döntőbe – ahol ezúttal nem a szerb, hanem az amerikai válogatott várt a mieinkre.

Az olimpiai bajnoki döntőről a legtöbbet ellenfelünk mérkőzés utáni nyilatkozata mond, az amerikai játékosok és vezetők kijelentették, hogy szinte tökéletesen játszottak, de a magyarok így is jobbak voltak náluk. Kemény Dénes zsinórban három olimpiai bajnoki címig vezette a csapatát, egyúttal szinte semmissé téve a köztes időszak Eb- és vb-kudarcait, és tudatosította a kételkedőkben: pólóban Magyarország uralja a világot.

A férfi vízilabda-válogatott a pekingi olimpián

Csoportmérkőzések:
Montenegró 10-10, Görögország 17-6, Spanyolország 8-5, Ausztrália 13-12, Kanada 12-3

Elődöntő: Montenegró 11-9
Döntő: Amerikai Egyesült Államok 14-10