Cseh megszerezte harmadik ezüstjét

2008.08.15. 09:57 Módosítva: 2015.05.21. 05:01
Három versenyszámban három ezüstérem, mindhárom Michael Phelps mögött – így zárta az olimpiát Cseh László, aki pénteken 200 vegyesen is második lett. A kalapácsvető Pars Krisztián első helyen került a döntőbe. Első meccsén kikapott a férfi párbajtőrcsapat és a cselgáncsozó Bor Barna, dzsúdósaink pont nélkül térnek haza. Két doppingeset volt pénteken, egy észak-koreai sportlövőtől két érmet is elvettek.

Ha nincs Michael Phelps, Cseh László háromszoros olimpiai bajnokként térhetett volna haza Pekingből. Így azonban hiába javította 1:56.52-re saját korábbi Európa-rekordját 200 méteres vegyesúszásban, ezzel is csak újabb ezüstérmet szerzett az immár 12-szeres olimpiai bajnok amerikai mögött. Phelps természetesen világrekorddal, 1:54.23-as idővel nyert, akárcsak honfitársai, Ryan Lochte 200 háton és Rebecca Soni 200 mellen.

Az uszodában érdekelt másik magyar versenyző, Takács Krisztián 50 méter gyorson az elődöntőben kilencedik lett 21,84-es új országos csúccsal, így éppen lemaradt a döntőről. Nem jutott a döntőbe a sportlövő Sidi Péter sem, aki a kisöbű sportpuska 50 méteres számában csak a 39. helyet szerezte meg.

Szintén búcsúzott a játékoktól az első meccsét elveszítő cselgáncsozó Bor Barna. A +100 kilós súlycsoportban az őt legyőző egyiptomi Iszlam el-Sehabi a következő körben kiesett, így nem vitte magával Bort a vigaszágra. Bor volt a pekingi olimpia utolsó tatamira lépő magyar dzsúdósa. Kiesése azt jelenti, hogy nemcsak érem, hanem pont nélkül jönnek hazai cselgáncsozóink, akik mindössze négy hetedik helyet szereztek.

A nap legkínosabb magyar eredménye a férfi párbajtőrözőink kudarca. A kezdetben Kulcsár, Boczkó, Imre összetételű csapat – amelyben a sérülést színlelő Kulcsárt a tartalék Kovács Iván váltotta – a kínaiaktól kapott ki a négy közé jutásért vívott meccsen 45-43-ra, így újabb éremesély szállt el.

A nap meglepetését a korábban a magyarokkal döntetlent játszó brazil női kézilabdázók okozták azzal, hogy 33-32-re legyőzték a jóval esélyesebbnek tartott Dél-Koreát. Szintén a magyar csoportban, de vízilabdában az ausztrálok csak 10-9-re nyertek a hollandok ellen – a mieink 11-9-re győztek korábban –, így Stieberék egy görögök elleni győzelemmel csoportgyőztesek.

Megkezdődtek az atlétikai versenyek is, méghozzá remek magyar eredménnyel. A kalapácsvető Pars Krisztián 80,07 méteres eredménnyel, az első helyen került a vasárnapi döntőbe. A súlylökő Kürthy Lajosnak viszont nem sikerült ugyanez az eredmény. A magyar atléta 18,74 méteres eredménnyel csoportjában csak a 17. lett. A legjobb esetben a 13. lehet a Varga, Hirling evezősegység, miután bejutott a C döntőbe.

Eldőlt, hogy birkózásban a beteg Hatos Gábor helyett beugróként Veréb István indulhat a szabadfogású birkózók 74 kilós súlycsoportjában. A 21 éves Veréb, akinek eddigi legjobbja a tavalyi junior Eb-n szerzett bronzérem, augusztus 20-án lép szőnyegre.

Péntek reggel két újabb sportolóról jelentették be, hogy pozitív doppingtesztet produkáltak. Az észak-koreai sportlövő, Kim Dzsong Szu, aki férfi szabadpisztolyban ezüstérmes, légpuskában pedig bronzérmes lett, nyugtatókat szedett, míg a vietnami tornász, Thi Ngan Thuong Do súlycsökkentőt szedett. A koreait megfosztották érmeitől, a vietnami egyébként is utolsó volt.