Döntős birkózó, győztes vízilabdázók

2008.08.14. 10:00 Módosítva: 2015.05.21. 05:03
Háromgólos magyar győzelmet, egy ötödik és egy hatodik helyet, valamint Cseh újabb döntőbe úszását láthatta élőben Gyurcsány Ferenc, aki szerdán érkezett Pekingbe, és az uszodában kezdte a napot. Ha a birkózócsarnokot választja, a döntőig menetelő Fodornak szurkolhatott volna. A többi birkózónk viszont kiesett, a címvédő Igaly Diána csak a 13. lett skeetlövészetben.

Már biztos, hogy csütörtökön újabb éremmel gazdagodik a magyar olimpiai küldöttség. A kötöttfogású birkózók 84 kilós súlycsoportjában Fodor Zoltán döntőbe jutott, az aranyért magyar idő szerint 11:20-kor birkózik majd. Fodor az első meccsén a kínai Ma Szan-jit győzte le két menetben 2-0, 2-1-es pontozással. A negyeddöntőben az azeri Szalva Gadabadzét három, majd az elődöntőben a török Nazmi Avlucát két menetben győzte le az FTC olimpiai újonc birkózója, akinek eddigi legjobbja egy tavalyi világbajnoki hetedik hely volt.

A másik két kötöttfogású birkózónk sajnos nem járt hasonló eredménnyel. A 96 kilós Virág Lajos már az első meccsén kikapott egy amerikai birkózótól, aki - mivel az egész mérkőzésen nem volt akció - a sorsolásnak köszönhetően ment tovább. Ugyanígy járt, csak egy körrel később a nagy esélyesnek tartott Deák Bárdos Mihály. A 120 kilós versenyzőnk az első meccsét még könnyedén nyerte a kanadai Ari Taub ellen, ezzel máris negyeddöntős volt. Itt azonban az ötszörös vb-ezüstérmes Európa-bajnokunk - ismét a sorsolással - a francia Yannick Szczepaniaktól kapott ki. Mivel sem Virág, sem Deák Bárdos legyőzője nem jutott döntőbe, a két magyar a vigaszágon sem folytathatta.

Nem sikerült megismételni a még az előfutamban nyújtott fantasztikus teljesítményét, és gyenge kezdés miatt végül 2:09.22-es idővel ötödik lett Gyurta Dániel 200 méter mellen. Ha megússza élete legjobbját, a 2:08.68-at, amivel két napig olimpiai csúcstartó is volt - idejét a döntőben Kitadzsima 2:07.64-re javította -, akkor a második helyen ért volna célba. Szintén ötödik lett - 100 méter gyorson - a háromszoros olimpiai bajnok holland Pieter van den Hoogenband, aki a verseny után bejelentette visszavonulását.

Egy hellyel hátrébb végzett, de így is pontszerző lett, és már a döntőbe jutásával hatalmas sikert ért el a 4x200-as gyorsváltó. A Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna összeállítású csapat 7:55.53 perces időeredményt ért el. A középdöntőben saját futamában második, összesítésben negyedik lett 200 vegyesen Cseh László, aki így pénteken újabb döntőben állhat rajtkőre.

Igaz, holnap már nem szurkol neki a helyszínen Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök ma érkezett Pekingbe, és az uszodában megnézte a magyar érdekeltségű úszószámokat, majd a férfi vízilabdázók spanyolok elleni, 8-5-re megnyert meccsét. Kásásék az első negyedben még hátrányban voltak, a mérkőzés második felében azonban gólt sem kaptak, így végül a vártnál könnyebben nyertek. A mieink a 12 emberelőnyből ötöt lőttek be, a spanyolok a 10-ből csak egyet. Három meccs után öt ponttal állnak a mieink, akik a hátralévő meccseiken Ausztráliával és Kanadával játszanak. A másik csoport csütörtöki nyitómeccsén a szerbek csak 4-2-re verték az amerikaiakat.

Nem sikerült a címvédés a sportlövő Igaly Diánának. A magyar skeetes még a hatos döntőbe sem jutott be: a magyar sportlövő a 66 korongos teljesítményével csak a 13. lett. A döntőbe jutáshoz legalább 69 korongra lett volna szüksége Igalynak, aki a négy sorozatból csak egyszer lőtt hibátlanul.Tóth Anita 569 körös teljesítménnyel 37. lett a pekingi olimpián a 3x20 lövéses összetett kisöbű sportpuskában, így szintén nem jutott döntőbe.

Csütörtök reggel a kínai szervezők közölték: a kórházba szállítás után ketten meghaltak azok közül, akik szerdán szenvedtek közlekedési balesetet a pekingi olimpia evezősversenyeinek helyszínéül szolgáló tó közelében.