Kozmann indul az olimpián

2008.07.18. 15:38 Módosítva: 2008.07.18. 21:15
Három nappal Kolonics György tragikus halála után dönteni kellett arról, milyen magyar kenus egység indul a pekingi olimpián 500 és 100 méteren. Kolonics párostársa, Kozmann György a történtek után vállalta az indulást ezren. A rövidebb távon a Sáfrán testvérek indulnak augusztusban. A szövetségi kapitány szerint nem szakmai elvek, hanem emberi tényezők döntöttek végül.

„Borzasztó és kegyetlen dolog, hogy a tragédia után már szinte azonnal ezzel kellett foglalkozni, de szorított a nevezési határidő” – mondta pénteken a tragikusan elhunyt Kolonics György edzője, Ludasi Róbert. A feldolgozhatatlan keddi haláleset után három nappal dönteni kellett a kenu kettes ötszáz és ezer méteres indulóiról, szombat ugyanis a nevezési határidő Pekingre.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány Kolonics egyedül maradt párostársára, Kozmann Györgyre és Ludasira bízta a végső döntést. Jelezte, bárhogyan is határoznak, elfogadják azt.
A versenyző és edzője úgy döntöttek, Kozmann rajthoz áll ezren, Kiss Tamás lesz a párja.

Ötszáz méteren az Európa-bajnokságon a magyar csapat számára olimpiai kvótát szerző és az elnökség döntése alapján korábban már tartalékként csapatba került Sáfrán Mihály és Sáfrán Mátyás indul.

„Az azonnali sokkhatás miatt először minden lehetőségtől elzárkóztam. Aztán elkezdtem azon gondolkodni, Kolo mit tett volna. Biztos vagyok abban, hogy tovább ment volna. Ennek is tisztelegve hajtok fejet ez előtt a kívánság előtt. Ezt a döntést tulajdonképpen sokan hoztuk meg: jómagam, edzőnk és Kolóhoz közel állók, barátok, de maga Kolo is benne van.

Sokan bátorítottak, erőt adtak, támogattak" – indokolt Kozmann. A harmincéves kenus nem elsősorban szakmai, hanem emberi tényezők alapján hozta meg a döntést. "El se tudnám képzelni, hogy ebben az állapotban most különféle duókat próbálgattunk volna. Olyan párt szerettem volna, akit Kolo is elfogadott volna, és tudom, hogy kedvelte is Tamást.”

Kozmann abban bízik, hogy a felkészülés segíteni fog neki a tragédia feldolgozásában, mert most nagyon nehezen viseli a történteket.

„Nem vagyok túl jó állapotban, őszintén szólva nincs az a pillanat, amikor ne erre gondolnék – mondta a döntésben szintén résztvevő Ludasi. – Sokat beszéltem Gyurival, érveltem, többek között azzal, hogy Kolo miatt is el kell indulnunk, az emléke miatt, s remélhetőleg mindez segít a szörnyűség feldolgozásában. Magam sem tudom, honnan van erőm.”

Ludasinak a kiválasztott Kisst is fel kell készítenie lelkileg, míg Kozmannak pszichológus segít ebben. Angyal kapitány szerint csendes, visszahúzódó, némiképp Kolonics Györgyhöz hasonló mentalitású versenyző Kiss Tamás. A 21 éves kenusnak a 2005-ös, szegedi ifjúsági világbajnokság volt az első versenye. Évek óta Ludasival készül és az első olimpiai válogatón Csabai Edvinnel másodikként ért be. A páros végig Csepelen fog készülni, csak közvetlenül az olimpia előtt csatlakozik a Szegeden gyakorló válogatotthoz.

„Tudom, hogy szövetségi kapitányként nem mondhatnék ilyet, de most nem az eredményük a fontos – kommentált Angyal Zoltán. – Itt nem szakmai elvek irányítottak abban sem, hogy kivel térdel hajóba, hanem kifejezetten az emberi tényező.”