A dzsúdó lesz az új magyar sikersportág?

2008.07.29. 07:28 Módosítva: 2008.07.29. 15:20
Tizennégy versenyszámból hatban sikerült kvalifikálnia magát magyar versenyzőnek a pekingi olimpia cselgáncstornájára. A sportág eddigi egyetlen magyar aranyát Kovács Antal nyerte 1992-ben. Ha nem is arany-, de sokszoros éremesélyesként indul küldöttségünk Kínába.

A férfiak 66 kilogrammos súlycsoportjában Ungvári Miklós indul. A legutóbbi Eb-n ezüst, a világbajnokságon bronzérmes magyar versenyző ismét éremesélyes. Ungvári a legfrissebb világranglistán második. A torna esélyese a ranglistaelső Zaza Kedelasvili. A grúz tavaly és idén is Európa-bajnok volt. Éremre pályázik a kubai Jordanis Arencibia is. A világranglista-harmadik kubai a legutóbbi olimpián bronzérmet szerzett. 2007-ben kikapott a világbajnoki döntőben a brazil Joao Derlytől, aki szintén ott lesz Pekingben. Csakúgy, mint a cím védője, a japán Masato Ucsisiba, aki jelenleg csak a 24.

A két felső súlycsoportban indul a másik két magyar férfi versenyző. Hadfi Dániel a 100 kilogrammosok között, Kovács Antal egykori számában szintén éremért utazik. Jelenleg 4. a világranglistán, amelyet a holland Henk Grol vezet. Grol a 2008-as Eb-t nyerte meg, épp Hadfit taszította le a trónról. A magyar a 2007-es vb-n bronzérmet szerzett. Az izraeli Ariel Zejevi és az orosz Ruszlan Gaszimov pályázhat még aranyra. Zejevi a legutóbbi olimpián és az utóbbi két kontinensviadalon is bronzérmet nyert, Gaszimov Európa-bajnoki ezüstérmes. A legutóbbi olimpiát a fehérorosz Igor Makarov nyerte, aki már nem ebben a súlycsoportban versenyez. A világbajnoki címet a brazil Luciano Correa védi, aki hatodik a világranglistán. Mindenképp az esélyesek közé kell sorolni Athén +100 kg-os bajnokát, Szuzuki Kejdzsit is, aki most ebben a súlycsoportban indul.

Bor Barna a legerősebbek viadalában szerepel. A +100 kilogrammosok között a francia Teddy Riner és az orosz Tamerlan Tyemnov a két legnagyobb esélyes. Riner vezeti a világranglistát, 2007-ben világ-, majd Európa-bajnok lett. Legnagyobb ellenfele is remek évet tud maga mögött. Tyemnov idén Lisszabonban Eb-győzelemig jutott, ő a legutóbbi olimpia és a tavalyi riói vb ezüstérmese. A szám védője, Szuzuki Kejdzsi eggyel lejjebb indul, biztosan nem lesz címvédés.

A 60 kilogrammban az osztrák Paischer és a holland Houkes vívhat nagy csatát. 73 kilogrammban Braun Ákos lemaradt, pedig Eb-bronzot nyert idén. A bajnoki címre az azeri vb-ezüstérmes Elnur Mammadi, a belga Európa-bajnok Van Tichelt és a vb-címvédő koreai Vang Ki Csun pályázik közel azonos eséllyel. 81 kilóban az utóbbi négy világtornát mindig más nyerte. A világranglistát a grúz Bajndurasvili vezeti, a portugal Joao Neto (Európa-bajnok), az orosz Baskajev, valamint a holland Guillaume Elmont lehet a szám esélyese. 90 kilogrammban Irakli Cirekidze az első számú favorit. A grúz világbajnok legnagyobb ellenfele az Athénban 81 kg-ban bajnok görög Iliadisz, az olimpiai ezüstérmes japán Izumi és a holland Eb-győztes Mark Huizinga.

A nők legkisebb súlycsoportjában Csernoviczki Éva indul. A 48 kilogrammosok között a japán Rioki Tanit nehéz lesz megállítani, ő Athénban olimpiát, Rio de Janeiróban világbajnoki címet nyert. A japán nem is indult sok versenyen az utóbbi időben, így csak a 10. a világranglistán. A dobogóra esélyes a ranglistát vezető román Alina Dumitru, ő vb-bronzzal és Eb-arannyal érkezik, valamint a francia Jossinet, aki legutóbbi olimpián ezüstöt nyert, de van neki világbajnoki harmadik helye, Eb-n ezüstje és bronza is. A magyar versenyzőtől bravúr lenne a dobogó.

57 kilogrammban Baczkó Bernadett képviseli hazánkat. Baczkó a legutóbbi vb-n a harmadik helyen végzett. A legnagyobb esélyes az észak-koreai Kje Szun Huj. Indul a szám legutóbbi olimpiai bajnoka, Yvonne Bönisch, a német 9. a világranglistán, amelyet az osztrák Sabrina Filzmoser, az Európa-bajnok vezet.

Mészáros Anett a harmadik magyar női versenyzőnk. A 70 kilósok abszolút favoritja a francia Gevrise Emane. A világranglista vezetője 2007-ben mindent megnyert, idén harmadik lett az Eb-n. Az Eb-győztes olasz Ylenia Scapin, valamint a holland Bosch szoríthatja meg a franciát. Mészáros vb-bronzzal büszkélkedhet.

52 kg-ban a világbajnoki címvédő kínai Szi Jun-jie a favorit. 63 kg-ban az athéni bronzérmes, világbajnoki címvédő kubai Gonzalez és a legutóbbi két Eb-n is győztes francia Decosse között dőlhet el a cím sorsa. 78 kg-ban több esélyesről lehet beszélni. Az orosz Moszkaljuk, az utóbbi két vb-t megnyerő, Athénban bronzérmes kubai Yurisel Laborde, valamint a francia Stephanie Possamai és a spanyol Esther San Miguel közel azonos esélyekkel indul. A legfelső kategóriában meglepetés lenne, ha nem a hazai pályán versenyző világranglista-vezető kínai Tung Ven nyerne, aki az utóbbi két vb-ről elhozta az aranyat.

Lebonyolítási rend

Versenyszámok: 14 (7-7 férfi és női súlycsoport)

Indítható versenyzők száma súlycsoportonként és nemzetenként: 1-1 férfi és nő

A döntőbe csak egyenes ágon, győzelmekkel lehet bejutni. Vereség esetén azok kapnak a vigaszágon javítási lehetőséget, akiknek legyőzője bejut az elődöntőbe. Súlycsoportonként egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet osztanak ki.

Helyszín a 8000 nézőt befogadó Pekingi Tudományi és Műszaki Egyetem Csarnoka lesz.

A műsor

Augusztus 9.: Nők 48 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.Férfiak 60 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.

Augusztus 10.: nők 52 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő. Férfiak 66 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.

Augusztus 11.:Nők 57 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő. Férfiak 73 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.

Augusztus 12.: Nők 63 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő. Férfiak 81 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.

Augusztus 13.: Nők 70 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő. Férfiak 90 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.

Augusztus 14.: Nők 78 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő. Férfiak 100 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.

Augusztus 15.: Női +78 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő. Férfiak +100 kg, selejtezők, vigaszági küzdelmek, elődöntő, bronzmérkőzések és döntő.