Schmitt Pált most nem fogják leváltani

2009.01.09. 16:14
A pekingi olimpia sikertelensége ellenére sem akadt kihívója Schmitt Pálnak a Magyar Olimpiai Bizottság elnöki pozíciójáért. Az összes többiért nagy a tolongás, tizenkét olimpiai bajnok méreti meg magát.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombaton tartja tisztújító közgyűlését, az eddig öt ciklust teljesítő elnök, Schmitt Pál kihívó nélkül maradt. A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó reméli, a 168 tagból sokan megjelennek, és sokan szavaznak is.

Schmittet 2006-ban majdnem leváltották, de végül szavazategyenlőség alakult ki, ami az alapszabály értelmében azt jelentette: elnök maradhat, a nagy erőket mozgósító Gyárfás Tamásnak pedig be kellett érje az alelnöki poszttal. Gyárfás akkor úgy kalkulált, hogy elsősorban a szocialistákhoz kötődő politikusokkal lesz annyi szavazata, amennyi elég lehet Schmitt megbuktatásához. Rosszul számolt, az önkormányzati választás után a baloldali politikusok helyére jobboldaliak kerültek, a jelenlegi elnök pedig kényelmes többségben van.

Nem is véletlen, hogy Gyárfás ezúttal beéri az alelnöki pozícióval. Az Európai Úszó Szövetségben is karriert építő tévétulajdonos alighanem maradhat az elnökségben, az eddigi alelnöknek, az MSZP-s Bakonyi Tibornak azonban már jóval nehezebb lesz a grémiumba kerülnie.

Furcsa kettősség, hogy a pekingi kudarcok után huszonkilencen szeretnének elnökségi tagok lenni - köztük tizenhárom olimpiai bajnok -, de az elnöki posztra mégsem vállalkozik senki.

“Talán átérezték, hogy ez a poszt nagyon összetett, komoly nemzetközi kapcsolatrendszer kell hozzá, megfelelő nyelvtudás. Talán azt is belátták, hogy még nem eléggé felkészültek, és talán nálam jobban pillanatnyilag senki sem képes vezetni ezt a testületet. Kellemes érzés, de felelősség is, mert engem bíráltak a gyenge érdekérvényesítő képességem miatt. Amikor átgondoltam, hogy nekirugaszkodom egy újabb megméretésnek, ezen gondolkodtam, meg azon is, mennyire tudok megújulni, a nem kevés valamint nem könnyű feladatokat ellátni Londonig, parlamenti munkám mellett” - mondta egy nappal a közgyűlés előtt Schmitt.

Az elnök roppant mód örült annak, hogy rekordlétszámú jelentkezés érkezett, hogy ennyien kínálják fel szolgálataikat, ennyien akarnak tenni társadalmi munkában az olimpiai mozgalomért. “A minőségben is jelentkezik majd a rivalizáció” - jegyezte meg.

Hozzátette, már jó ideje van egy jelöltje, akinek szeretné átadni a stafétabotot, az érintettnek ezt tudtára is adta, de ezúttal sem nevezte meg. Azt ellenben elárulta, ő is a testületi jelöltek között van, és bajnoktársa. “Barkochbázni nem akarok, maradjon az én titkom, hogy alelnöknek jelentkezik-e, vagy az elnökségbe szeretne bekerülni” - mondta.

Favoritjai nincsenek, kik lehetnek biztos befutók, azért drukkol, hogy nő feltétlenül kerüljön az elnökségbe. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság is nagyon elkötelezett az egyenjogúsításban. Faragó Judit legutóbb elsőként biztosította a helyét a tizennyolc fős elnökségben, most Regőczy Krisztinával nagy harcot vívhat.

Rájuk szavazhat a közgyűlés

Alelnökök lehetnek: Bakonyi Tibor, Borkai Zsolt, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Sinka László, Szabó Tamás, Török Ferenc.

(Bakonyi és Gyárfás az elmúlt időszakban is alelnök volt.)

A 11 elnökségi helyre pályázók: Bakonyi Tibor, Berkes István, Borkai Zsolt, Dobos Imre, Dömötör Zoltán, Faragó Judit, Farkas Sándor, Fábián László, Gyárfás Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Kaszó Klára, Kiss Balázs, Konrád János, Kovács István, Krzyzewsky Miklós, Kulcsár Győző, Magyar Zoltán, Markovits László, Martin György, Mesterházy Attila, Regőczy Krisztina, Schulek Ágoston, Sinka László, Szabó Bence, Szabó József, Szabó Tamás, Szűcs Lajos, Török Ferenc.

(A dőlt betűsök a jelenlegi elnökség tagjai.)