Mindig kirúgták, mégis a legjobb lett

2009.01.31. 17:26 Módosítva: 2009.01.31. 18:53
A többször megalázott rakétakezű Kurt Warner a Super Bowl-döntőben újra a legjobb lehet, ahogy 1999-ben és 2001-ben az alapszakaszban, illetve egyszer a döntőben. Higgyetek bennem, mondta a szurkolóknak, majd kijelentette, hogy az Arizona Cardinalsszal sokkoltoák a világot. És ez így van.

Február 1-jén a Pittsburgh Steelers védelmének feladata lesz, hogy az ellenfél 37 éves irányítójának, Kurt Warnernek az estéjét teljesen hazavágják. Ez nem lesz könnyű, mert az irányító már mindent átélt, annyiszor nem kellett már, hogy csoda, hogy egyáltalán játszik.

Először az egyetemi csapatban nem volt rá szükség, mert a University of Northern Iowa csapatában csak harmadik volt. Végzősként lehetőséget kapott, és a csoportjában az év támadó játékosa lett. Ezután az 1994-es draftoláson nem kelt el, de a Green Bay Packers aláírt vele, bár pályára nem lépett csak edzésen. Ekkor visszament az egyetemére segédedzőnek, közben egy boltban dolgozott és készült az NFL-re, mert egész életében ez az egy dolog motiválta.

Mivel sehonnan nem kapott játéklehetőséget, ezért kipróbálta magát az amerikai foci teremváltozatában, az aréna footballban. 1995-ben az Iowa Barstormershez írt alá, és itt egymást követő két évben bekerült az All star-csapatba, sőt a dőntőbe vezette csapatát.

Ezután 1998-ban aláírt a St. Louis Ramshez, akik persze kölcsönadták az NFL európai ligájába, az Amsteredam Admirals-hez. Ő dobta a legtöbb touchdownt és passzolt yardot. A cseréje meg a Carolina Panthers jelenlegi irányítója, Jake Delhomme volt.

Egy évre rá újabb lehetőséget kapott, immár a Ramsnél, de a kezdő QB itt Trent Green volt, aki viszont gyorsan lesérült, így Warner gyorsan pályára került: 41 TD, 4353 yard.

Ebben az évben bevezette a Super Bowl-ba csapatát, ahol egészen hihetetlen statisztikát produkált: 414 passzolt yard, 2 TD, és 45 eladott labda nélküli passzkísérletével rekordot döntött.

A következő szezonja már nem sikerült annyira jól, beleszürkült, főleg mivel sok meccset ki kellett hagynia kéztörése miatt. 2001-ben 14-2-es győzelmi mutatóval jutottak be a rájátszásba, majd a New England Patriots ellen kikaptak a döntőben. Ezen a meccsen 365 yardot passzolt, eladott 2 labdát, és futott egy TD-t.

Kurt Warner tehát mindenhol megmutatta képességeit, a 2002-2003-as szezonja után mégis eladták a New York Giantsnek. Ebben az évben igazolta le Tom Coughlin edző Eli Manninget, az Indianapolis Colts sztárirányítójának, Peytonnak az öccsét.Warner belebukott a Giantsen lévő nyomásba, mivel hiába nyerték meg vezetésével az első hét meccsükből ötöt, ha két vereség után a kispadra került.

Manninggel ezután összesen egy meccset nyert a csapat és hatszor kikapott.Nem csoda, hogy elfogadta az Arizona Cardinals ajánlatát, ahova nagyjából már levezetni mehetett. Sérülése miatt Warner nem játszhatott, ezért lassan elkezdték temetni, de mivel a kezdő irányító nem vált be, újra jött a lehetőség. És megint élt vele.

2006-ban 18 millió dolláros szerződést írt alá a Cardinalsszal. A következő szezonban megint lecserélték a fiatal Matt Leinartra, de annak vállsérülése miatt visszakerült a kezdőbe.

Az idei szezon előtt úgy tűnt, megint Matt Leinart fog kezdeni Arizonában, de az edző, Ken Whisenhunt meggondolta magát. Jól döntött, mert a 30 TD és a 4538 passzolt yard mellett olyan látványos támadójátékot építettek fel, amit öröm nézni. Warnert bevlasztották a Super Bowl utáni hétvégén megrendezésre kerülő allstar-meccs kezdőcsapatába.

Vasárnap éjszaka a harmadik Super Bowlján kezd Kurt Warner, és ha elkapóinak és támadófalának jó napja van, akkor könnyedén az év legnagyobb meglepetését okozhatja az Arizona Cardinals győzelmével.